
Vegetarijanski hamburger Harfa
Vegetarijanski hamburger Harfa

Boštjan Pavli na prvi pogled vsakdanje jedi rad nadgradi s ščepcem drugačnosti, zato so njegovi recepti kot nalašč za sproščene kulinarične večere ob koncih tedna, ki bodo očarali vaše goste.
Sestavine
zelenjavne polpete
- 140 g očiščenih šampinjonov
- 4 drobne nasekljane šalotke
- 1 grobo narezana bučka
- 2 drobno narezana korenčka
- 25 g konopljinih semen
- 100 g svežega belega kruha
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- beli poper
- 5 žlic kamutove moke
zelenjava z jajcem
- sol
- 3 žlice oljčnega olja
- 6 raznobarvnih paprik
- 500 g paradižnika
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 4 jajca
- 1 žlica drobno narezanega drobnjaka
- vejica bazilike
polenta
- 150 g koruznega zdroba
- 6 dl vode
- 40 g masla
- 50 g čemaža ali špinače
- maslo za modle

Picerija D10's - čista desetica na Pagu
Odkrili smo najboljšo picerijo na otoku Pagu in zagotovo eno najboljših v Dalmaciji

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Recept za vložene bučke, ki se mu ne boste mogli upreti
Sedaj, ko smo jih spekli, nadevali, skuhali, podušili, soparili in še kaj, je čas, da pripravimo še vložene bučke. Tokrat z vami delimo naš najljubši recept.
Sestavine
zelenjavne polpete
- 140 g očiščenih šampinjonov
- 4 drobne nasekljane šalotke
- 1 grobo narezana bučka
- 2 drobno narezana korenčka
- 25 g konopljinih semen
- 100 g svežega belega kruha
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- beli poper
- 5 žlic kamutove moke
zelenjava z jajcem
- sol
- 3 žlice oljčnega olja
- 6 raznobarvnih paprik
- 500 g paradižnika
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 4 jajca
- 1 žlica drobno narezanega drobnjaka
- vejica bazilike
polenta
- 150 g koruznega zdroba
- 6 dl vode
- 40 g masla
- 50 g čemaža ali špinače
- maslo za modle
Postopek
Šampinjone drobno sesekljamo, nato jih v ponvi brez maščobe pražimo 8 do 10 minut. Narezano šalotko, bučko, korenčka in konopljina semena damo v mešalnik in jih miksamo tako dolgo, da se sestavine povežejo v enotno zmes. Zmiksano zelenjavo stresemo v skledo, dodamo prepražene gobe, kruhove kocke, sesekljan peteršilj, sol in poper ter premešamo. Z vlažnimi dlanmi oblikujemo polpete (pomagamo si s kamutovo moko), ki jih zložimo na pladenj. Pokrijemo jih s prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik. Nato v ponvi segrejemo oljčno olje, na katerem zlato rjavo spečemo ohlajene polpete; po navadi zadostuje 8 do 10 minut.
Polento pripravimo tako, da koruzni zdrob med stalnim mešanjem stresemo v krop, ki smo mu dodali maslo in sol, in mešamo, da dobimo gosto maso. Dodamo še sesekljani čemaž ali špinačo. Kuhamo 4 minute, nato polento nalijemo v modelčke, namazane z maslom.
Pripravimo še zelenjavo z jajcem. Paradižnike za 20 sekund potopimo v krop, jih olupimo in drobno narežemo. Paprike narežemo na rezance. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo papriko in počasi dušimo 10 minut. Dodamo še paradižnik in pokrito počasi dušimo 8 minut. Posodo z zelenjavo odkrijemo, zelenjavo pa na hitro prepražimo, da tekočina izpari. Na zelenjavo ubijemo cela jajca in solimo, potresemo z narezanim drobnjakom in natrgano baziliko ter vse skupaj premešamo.
Burgerje zložimo tako, da na krožnik iz modla zvrnemo polento, nanjo položimo polpeto in nekaj žlic zelenjave z jajcem. Krožnik lahko okrasimo z listki mlade solate, ocvrto rukolo in paradižnikovo omako.