
Sestavine
nadev
- 4–5 hrušk (pribl. 900 g)
- 60 g masla
- 2 žlici sladkorja muskovado
- 1 žlica mandljevega likerja, npr. disaronno (po želji)
- 80 g zdrobljenih ingverjevih piškotov
- 1 žlička mletega cimeta
- 80 g temne čokolade
- 100 g marcipana
- 250 g tankega vlečenega testa (najmanj 6 listov)
- stopljeno maslo za testo
- sladkor muskovado za posipanje testa
- sladkor v prahu za posip
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
nadev
- 4–5 hrušk (pribl. 900 g)
- 60 g masla
- 2 žlici sladkorja muskovado
- 1 žlica mandljevega likerja, npr. disaronno (po želji)
- 80 g zdrobljenih ingverjevih piškotov
- 1 žlička mletega cimeta
- 80 g temne čokolade
- 100 g marcipana
- 250 g tankega vlečenega testa (najmanj 6 listov)
- stopljeno maslo za testo
- sladkor muskovado za posipanje testa
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Hruške olupimo, odstranimo peščišča in jih narežemo na srednje velike koščke. Čokolado nasekljamo na koščke, marcipan na drobno narežemo. V veliki ponvi stopimo maslo, dodamo hruške in žlico sladkorja ter dušimo 5 minut. Hruške prestavimo v skledo in pustimo, da se ohladijo. Nato dodamo mandljev liker, če ga uporabimo, piškote, cimet, čokolado, marcipan in žlico sladkorja. Vse sestavine dobro premešamo.
Pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj položimo list testa, ga s čopičem premažemo s stopljenim maslom in potresemo z malo sladkorja. Pokrijemo ga z drugim listom in ponovimo postopek z maslom in sladkorjem. Tako nadaljujemo, da porabimo vse testo. Nadev enakomerno razporedimo ob daljšo stran testa in ga s papirjem za peko zavijemo v zavitek. Poskrbimo, da je rob spodaj, nato pa konce zavitka rahlo spodvihamo. Zavitek zavijemo v papir za peko, nato ga tesno zavijemo še v folijo in zamrznemo.
Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo pekač, da se segreje. Zavitek odvijemo, s papirjem za peko obložimo pekač in zavitek postavimo na pekač z robom navzdol. Premažemo ga s stopljenim maslom in potresemo z žlico sladkorja. Pečemo ga 35 do 40 minut, da se zlato obarva in je hrustljav. Pustimo ga 10 minut ohlajati, nato ga posujemo s sladkorjem v prahu, razrežemo in postrežemo.
Nasvet
Namesto ingverjevih lahko uporabimo tudi druge začinjene piškote, na primer speculaas, ali navadne čajne piškote in ščepec ingverja.
Nasvet
S peko zamrznjenega zavitka dosežemo boljše ločevanje okusov posameznih sestavin nadeva, zelo dober pa je tudi, če ga spečemo takoj .