Kaj boste skuhali danes?
Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom
Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom
Sestavine
- 2 x 500 g grškega jogurta
- 2 žlici zelenega čaja matcha v prahu*
sezamov karamel
- 200 g sladkorja
- 4 žlice praženih sezamovih semen
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 2 x 500 g grškega jogurta
- 2 žlici zelenega čaja matcha v prahu*
sezamov karamel
- 200 g sladkorja
- 4 žlice praženih sezamovih semen
Postopek
V večji skledi razmešamo jogurt, sladkor in čaj v prahu, da se sladkor raztopi. Pokrijemo in damo v hladilnik za eno uro oziroma dokler se mešanica povsem ne ohladi. Zlijemo jo v strojček za sladoled in sledimo navodilom proizvajalca. Pretresemo jo v posodo, ki prenese zamrzovanje, in zamrznemo za 4 do 5 ur, da se strdi.
Za sezamove karamelne ploščice obložimo pekač s papirjem za peko. V srednje veliki kozici segrejemo sladkor. Počakamo kakih 5 minut, da se stopi, začne delati mehurčke in dobivati zlato barvo. Svetlemu karamelu primešamo sezamova semena, kuhamo nekaj sekund, nato ga zlijemo na pekač in razmažemo karseda na tanko. Ko se karamel strdi, z njim udarimo po delovni površini, da se razlomi na kose. (Karamel lahko naredimo do en teden vnaprej in ga shranimo v dobro zaprti posodi.)
Zamrznjeni jogurt vzamemo iz zamrzovalnika kako uro prej, preden postrežemo, da se malce zmehča. Z žlico ga razdelimo v skledice in potresemo s sezamovim karamelom.
Matcha
*Matcha je prah zelenega čaja, vzgojenega in obdelanega po posebnem postopku. Je del kitajskega in japonskega čajnega obreda, danes pa se pogosto uporablja v kulinariki, zlasti za različne sladice in napitke, kot je »matcha latte«, ki je prava uspešnica.