
Grozdni žele z rožmarinom
Grozdni žele se poda sladkim in slanim jedem
Grozdni žele z rožmarinom
Grozdni žele se poda sladkim in slanim jedem

Sestavine
- 1 kg črnega grozdja s peškami
- 3 dl rdečega vina
- 4 vejice rožmarina
- lupina in sok 1 limone
- 500 g želirnega sladkorja

To sta trenutno najbolj trendi pijači za večerna druženja
Ste se že vrnili s počitnic ali pa jih boste letos zaradi premalo denarja in preveč dela izpustili?

S to sestavino, ki jo imate v shrambi, lahko v receptih zamenjajte beljake
Majoneza brez jajc? Meringa brez beljakov? Skrivnost je akvafaba (aquafaba) – čudežna tekočina iz pločevinke čičerike.

Picerija Parma: prima časovni stroj s hibridnim delovanjem
V Ljubljani smo v neposredni bližini Cankarjevega doma obiskali najbolj legendarno picerijo na naših tleh.
Sestavine
- 1 kg črnega grozdja s peškami
- 3 dl rdečega vina
- 4 vejice rožmarina
- lupina in sok 1 limone
- 500 g želirnega sladkorja
Postopek
Grozdje operemo, jagode osmukamo, damo v kozico, dodamo vino, rožmarin in trakove limonove lupine ter toliko vode, da je grozdje pokrito. Počasi zavremo in občasno premešamo. Posodo pokrijemo in na nizkem ognju kuhamo 5 minut, nato grozdje pretlačimo s tlačilko za krompir. Kuhamo še 10 minut in še nekajkrat pretlačimo, da jagode razpadejo.
Grozdno mešanico preložimo v cedilo, obloženo z muslinom in pustimo, da se sok nekaj ur, ali čez noč, izceja v posodo pod cedilom.
V zamrzovalnik postavimo 3 majhne krožničke, ki jih bomo potrebovali za preizkus želiranja. Odmerimo sok (potrebovali ga bomo 6 dl) in ga prelijemo v kozico. Dodamo sladkor in limonov sok ter zavremo. Mešamo, da se sladkor raztopi in s penovko s površine sproti pobiramo pene. Ko se sladkor stopi, povišamo temperaturo in pustimo, da močno vre, da dosežemo točko želiranja. To bo trajalo 5 do 10 minut. Stopnjo želiranja preverimo tako, da kozico odstavimo in kanemo nekaj želeja na ohlajen krožniček. Žele potisnemo s prstom in če se naguba, je narejen. Če ne, kuhamo še minuto ali malo več, nato pa ponovno naredimo preizkus.
Žele nadevamo v sterilizirane kozarce, jih zapremo in označimo z nalepko. Na hladnem in suhem mestu žele hranimo do enega leta.