
Najboljši ratatuj
Francoska klasika je kot nalašč za čas, ko so naši vrtovi polni okusne poletne zelenjave
Najboljši ratatuj
Francoska klasika je kot nalašč za čas, ko so naši vrtovi polni okusne poletne zelenjave

Sestavine
- 3 rdeče paprike
- pest bazilike (lističe in stebelca ločimo)
- velika vejica timijana
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za peko in pokapanje
- 2 bučki (lahko različnih barv)
- 1 jajčevec
- 1 rdeča čebula
- 4 stroki česna
- ščep sladkorja
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- sol in poper
- 2 pločevinki (po 400 g) češnjevega paradižnika
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- opečen kruh, ko postrežemo
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 3 rdeče paprike
- pest bazilike (lističe in stebelca ločimo)
- velika vejica timijana
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za peko in pokapanje
- 2 bučki (lahko različnih barv)
- 1 jajčevec
- 1 rdeča čebula
- 4 stroki česna
- ščep sladkorja
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- sol in poper
- 2 pločevinki (po 400 g) češnjevega paradižnika
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- opečen kruh, ko postrežemo
Postopek
Paprike narežemo na četrtine in jim odstranimo semena. Bučko in čebulo grobo narežemo, jajčevec narežemo na večje kose. Česen narežemo na rezinice.
Močno segrejemo žar v pečici. Četrtine paprik s kožo navzgor položimo na velik plitev pekač in jih pod žarom pečemo toliko časa, da so črne in ožgane. Predenemo jih v skledo, pokrijemo in pustimo, da se ohladijo. Nato jim olupimo kožice, meso narežemo na trakove in jih povaljamo v sokovih v skledi. Bazilikina stebla in timijanovo vejico povežemo s kuhinjsko nitjo.
Pečico nastavimo na klasičen program na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). V težki nepregorni kozici segrejemo olje in v njej pražimo bučke in jajčevec 15 minut, da lepo porjavijo. Morda bomo morali to narediti v več porcijah in dodati še malo olja, da v kozici ne bo suho.
Zelenjavo poberemo iz kozice in jo prihranimo. V kozico dodamo še pljusk olja, nato pa še čebulo in spet pražimo 15 minut, da se zmehča in rahlo rjavo obarva. Dodamo česen in za trenutek pustimo cvrčati. Posujemo s sladkorjem in počakamo minuto, da karamelizira, nato dodamo še kis. Primešamo zelenjavo skupaj s sokovi od paprike, obilno solimo in popramo, prilijemo paradižnik iz pločevinke in nežno zavremo.
V kozico dodamo dišavni šopek, jo pokrijemo s pokrovko in za 1 uro postavimo v pečico. Potem kozico odkrijemo in pečemo še 30 minut, da se vse pokuha in jed postane marmeladasta. Ratatuj pustimo, da se nekoliko ohladi, nato vmešamo večino lističev bazilike in ekstra deviško oljčno olje. Jed posujemo s preostalo baziliko in postrežemo z opečenim kruhom. Prileže se tudi k mesu in ribam z žara ali iz pečice.