
Grozdni cmoki iz pirine in polnovredne pšenične moke
Grozdni cmoki iz pirine in polnovredne pšenične moke

Sestavine
testo
- 150 g polnovredne pšenične moke
- 150 g pirine moke
- 60 g masla
- 375 g skute
- 3 jajca
nadev
- 200 g belega grozdja
- 200 g črnega grozdja
- 60 g mletih lešnikov
- pribl. 150 g sladkorja (odvisno od sladkosti grozdja)
- moka za delovno površino
- 40 g masla, 1 žlica medu in 60 g mletih lešnikov za povaljanje

Lahko pri kuhanju žafran zamenjamo za žafraniko?
V receptu piše, da je treba jedi dodati žafran. Lahko namesto tega uporabim žafraniko?

'Meal prep' ideje: pripravite obroke za več dni vnaprej!
Je pred vami naporen teden, ko ne bo časa za pripravo hrane? Bi vikend raje preživeli z družino in prijatelji, namesto za štedilnikom? Potem pripravite obroke vnaprej, prihranite čas in izboljšajte svojo prehrano!

Kako pripraviti tradicionalne polnjene paprike
Ko v našo pokrajino vstopi poletje, je v kuhinji čas za polnjene, oziroma 'filane', paprike – domačo jed, ki nas vedno znova spomni na družinska kosila in vonj po babičini kuhinji.
Sestavine
testo
- 150 g polnovredne pšenične moke
- 150 g pirine moke
- 60 g masla
- 375 g skute
- 3 jajca
nadev
- 200 g belega grozdja
- 200 g črnega grozdja
- 60 g mletih lešnikov
- pribl. 150 g sladkorja (odvisno od sladkosti grozdja)
- moka za delovno površino
- 40 g masla, 1 žlica medu in 60 g mletih lešnikov za povaljanje
Postopek
Najprej pripravimo testo. Obe vrsti moke zmešamo ter dodamo zmehčano maslo, skuto in jajca. Sestavine zgnetemo v voljno testo, ki naj počiva približno pol ure.
Grozdne jagode operemo in razpolovimo. Odstranimo jim peške in narežemo na četrtine, nato jih pomešamo z mletimi lešniki in sladkorjem.
Iz testa na pomokani delovni površini oblikujemo valj. Razrežemo ga na 20 koščkov, ki jih z dlanmi sploščimo. Na vsak kos testa damo po žličko grozdnega nadeva in oblikujemo cmoke.
Cmoke na blagem ognju počasi kuhljamo v veliki količini rahlo osoljene vrele vode, dokler ne priplavajo na površino, to je približno 15 do 20 minut.
V ponvi segrejemo maslo in med. Cmoke s penovko poberemo iz vode. Dobro jih odcedimo in povaljamo najprej v medenem maslu, nato pa v naribanih lešnikih.