
Ovsena pita s suhimi slivami
Zdrava in okusna pita s suhimi slivami
Ovsena pita s suhimi slivami
Zdrava in okusna pita s suhimi slivami

Sestavine
- 6 jajc ali 300 g beljakov
- 300 g ovsenih kosmičev
- 400 g zrelih sladkih hrušk
- 200 g suhih sliv brez koščic (lahko jih nadomestimo z borovnicami)
- 1 žlička vanilje v prahu (ali semena iz 1 vaniljevega stroka)
- malo cimeta, po želji
- kokosova mast za pekač

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 6 jajc ali 300 g beljakov
- 300 g ovsenih kosmičev
- 400 g zrelih sladkih hrušk
- 200 g suhih sliv brez koščic (lahko jih nadomestimo z borovnicami)
- 1 žlička vanilje v prahu (ali semena iz 1 vaniljevega stroka)
- malo cimeta, po želji
- kokosova mast za pekač
Postopek
Suhe slive predhodno namočimo za nekaj ur ali čez noč.
Pečico segrejemo na 180 °C. V razžvrkljana jajca ali beljake dodamo ovsene kosmiče, dobro premešamo in pustimo stati 5 do 10 minut, da kosmiči malo nabreknejo. Medtem hruške drobno naribamo in jih dodamo kosmičem. Primešamo še vaniljo in, po želji, cimet.
Pekač namastimo in vanj damo polovico ovsene zmesi. Nato po celotni površini razporedimo odcejene suhe slive (ali borovnice) in nanje naložimo še drugo polovico ovsene zmesi. Pekač pokrijemo z alufolijo in pečemo približno 20 do 25 minut, nato alufolijo odstranimo in pečemo še 5 do 10 minut, da se skorjica zlato zapeče.