Kaj boste skuhali danes?
Goveja juha
Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice
Goveja juha
Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice
Sestavine
- 4 l mrzle vode
- 1,5 kg govejega mesa (1 kg reber in 500 g govejih pleč)
- 2 rahli kosti
- 1 mozgova kost
- 1 čebula in olupki čebule
- 1 lovorov list
- 5 zrn popra
- 3 manjši korenčki
- 1 korenina peteršilja
- 150 g gomoljne zelene
- 1 list pora (ali 1⁄4 pora, približno 10 cm)
- sol
ko postrežemo
- poljubna zakuha
- nasekljan peteršilj
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 4 l mrzle vode
- 1,5 kg govejega mesa (1 kg reber in 500 g govejih pleč)
- 2 rahli kosti
- 1 mozgova kost
- 1 čebula in olupki čebule
- 1 lovorov list
- 5 zrn popra
- 3 manjši korenčki
- 1 korenina peteršilja
- 150 g gomoljne zelene
- 1 list pora (ali 1⁄4 pora, približno 10 cm)
- sol
ko postrežemo
- poljubna zakuha
- nasekljan peteršilj
Postopek
Čebulo olupimo, razrežemo na četrtine in močno do črnega opečemo. Olupke dobro operemo. Meso in kosti položimo v kozico z vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Vodo odlijemo in meso, kosti, čebulo ter čebulne olupke položimo v velik lonec. Prilijemo mrzlo vodo in odkrito segrevamo do vretja.
Ko voda zavre, vanjo dodamo olupljeno in oprano zelenjavo, lovor in poprova zrna.
Juha naj odkrita nežno in komajda opazno vre tri do štiri ure. Eno uro pred koncem kuhe jo solimo. Kuhano juho precedimo skozi fino cedilo. Ponudimo jo s poljubno zakuho, zraven pa se poda tudi nasekljan peteršilj.
Juho lahko tudi zamrznemo
Kar pogumno skuhajmo velik lonec juhe za družinsko kosilo, preostanek pa shranimo v hladilnik, zamrzovalnik ali uporabimo za zalivanje rižot in podobnih jedi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Krepka juha s stročnicami in žiti
Limonov polentni kolač
Preprosto pecivo iz polente, mandljev in limon - zraven se priležeta kremast maskarpone in črna kava.
Karamelasti cimetovi polžki z jabolki
Bogata variacija jesenske priljubljene klasike med sladicami.