© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Goveja juha

Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice

Goveja juha

Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice

Čas priprave 15 min + 3–4 ure za kuhanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 12 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Goveja juha kot nekoč

Sestavine

  • 4 l mrzle vode
  • 1,5 kg govejega mesa (1 kg reber in 500 g govejih pleč)
  • 2 rahli kosti
  • 1 mozgova kost
  • 1 čebula in olupki čebule
  • 1 lovorov list
  • 5 zrn popra
  • 3 manjši korenčki
  • 1 korenina peteršilja
  • 150 g gomoljne zelene
  • 1 list pora (ali 1⁄4 pora, približno 10 cm)
  • sol

ko postrežemo

  • poljubna zakuha
  • nasekljan peteršilj
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 4 l mrzle vode
  • 1,5 kg govejega mesa (1 kg reber in 500 g govejih pleč)
  • 2 rahli kosti
  • 1 mozgova kost
  • 1 čebula in olupki čebule
  • 1 lovorov list
  • 5 zrn popra
  • 3 manjši korenčki
  • 1 korenina peteršilja
  • 150 g gomoljne zelene
  • 1 list pora (ali 1⁄4 pora, približno 10 cm)
  • sol

ko postrežemo

  • poljubna zakuha
  • nasekljan peteršilj

Postopek

1

Čebulo olupimo, razrežemo na četrtine in močno do črnega opečemo. Olupke dobro operemo. Meso in kosti položimo v kozico z vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Vodo odlijemo in meso, kosti, čebulo ter čebulne olupke položimo v velik lonec. Prilijemo mrzlo vodo in odkrito segrevamo do vretja.

2

Ko voda zavre, vanjo dodamo olupljeno in oprano zelenjavo, lovor in poprova zrna.

3

Juha naj odkrita nežno in komajda opazno vre tri do štiri ure. Eno uro pred koncem kuhe jo solimo. Kuhano juho precedimo skozi fino cedilo. Ponudimo jo s poljubno zakuho, zraven pa se poda tudi nasekljan peteršilj.

Juho lahko tudi zamrznemo

Kar pogumno skuhajmo velik lonec juhe za družinsko kosilo, preostanek pa shranimo v hladilnik, zamrzovalnik ali uporabimo za zalivanje rižot in podobnih jedi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.