
Golaževa juha s papriko in krompirjem
Golaževa juha s papriko in krompirjem

Sestavine
- 1 kg bočnika (sprednja golen)
- 500 g čebule
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 400 g krompirja
- 200 g mesnate slanine (potrebušina)
- 2 žlici svinjske masti
- 1 žlica zmlete paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 litra goveje jušne osnove
- 4 lovorovi listi
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlička kumine
- 1 žlička majarona
- 1 žlička pehtrana
- 3 stroki česna
- 2 čilija
- sol
- sveže zmlet poper
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi bi se težko odrekli nabiranju divjih rastlin. Vseeno je dobro, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje in uporabo divjih rastlin.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 1 kg bočnika (sprednja golen)
- 500 g čebule
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 400 g krompirja
- 200 g mesnate slanine (potrebušina)
- 2 žlici svinjske masti
- 1 žlica zmlete paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 litra goveje jušne osnove
- 4 lovorovi listi
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlička kumine
- 1 žlička majarona
- 1 žlička pehtrana
- 3 stroki česna
- 2 čilija
- sol
- sveže zmlet poper
Postopek
Meso skrbno očistimo, odstranimo kite in kožice ter narežemo na kocke. Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke. Papriko operemo in očistimo ter prav tako narežemo na kockice. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Krompir olupimo, narežemo na drobne kocke in v hladni vodi prihranimo. Slanino narežemo najprej na tanke rezine, nato pa na drobne koščke.
Čebulo prepražimo na vroči svinjski masti. Dodamo paradižnikovo mezgo in zmleto papriko ter takoj dolijemo govejo jušno osnovo. Zavremo in dodamo najprej meso, nato pa vse začimbe razen soli. Dobro premešamo in počasi kuhljamo približno eno uro. Juhi dodamo krompir, vse skupaj kuhamo približno deset minut, nakar dodamo še slanino in papriko ter kuhamo nadaljnjih deset minut. Iz juhe poberemo lovorove liste. Juho po okusu solimo, serviramo v jušne skledice in po želji okrasimo s svežimi lovorovimi listi. H golaževi juhi odlično tekne kmečki kruh.