
Zeljna juha z jetrnimi cmoki
Zeljna juha z jetrnimi cmoki

Sestavine
- 300 g belega zelja (brez kocena in zunanjih listov)
- 1 žlica svinjske masti
- 50 g mesnate slanine, narezane na drobne kocke
- 80 g sesekljane čebule
- 1 žlička mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 liter zelenjavne ali goveje juhe
- 1 strok česna, narezan na tanke rezinice
- ščepec kuminovih semen
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žlica moke
jetrni cmoki
- sol
- poper
- 100 g svinjskih jeter
- 30 g belega kruha (žemlje)
- ½ čebule
- 1 žlica olja za praženje
- 20 g moke
- malo česna, majarona in peteršilja (vse drobno narezano)

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 300 g belega zelja (brez kocena in zunanjih listov)
- 1 žlica svinjske masti
- 50 g mesnate slanine, narezane na drobne kocke
- 80 g sesekljane čebule
- 1 žlička mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 liter zelenjavne ali goveje juhe
- 1 strok česna, narezan na tanke rezinice
- ščepec kuminovih semen
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žlica moke
jetrni cmoki
- sol
- poper
- 100 g svinjskih jeter
- 30 g belega kruha (žemlje)
- ½ čebule
- 1 žlica olja za praženje
- 20 g moke
- malo česna, majarona in peteršilja (vse drobno narezano)
Postopek
Najprej pripravimo maso za cmoke. Jetra skrbno očistimo, kruh ali žemlje pa namočimo v hladni vodi in dobro ožmemo. Na olju hitro prepražimo drobno narezano čebulo in jo damo na hladno. Jetra, ožet kruh in praženo čebulo fino zmeljemo z mesoreznico. Dodamo preostale sestavine, začinimo s soljo in poprom ter dobro zmešamo. Masa naj počiva približno pol ure.
Medtem narežemo zelje na ozke trakove. V primerni kozici segrejemo mast. Slanino hitro popražimo; dodamo čebulo in jo steklasto zarumenimo. Vmešamo mleto papriko, dodamo paradižnikovo mezgo in dolijemo juho. Nazadnje dodamo še narezano zelje in vse začimbe. V pokriti kozici kuhljamo na blagem ognju približno 20 minut.
Iz jetrne mase naredimo osem cmokov. Damo jih v vrelo posoljeno vodo in na zmernem ognju kuhamo tako dolgo, da priplavajo na površino (približno 10 minut).
Kislo smetano gladko zmešamo z moko, vmešamo v juho, hitro zavremo in po okusu začinimo. Zeljno juho nalijemo v globoke krožnike ali jušne skledice, kot jušni vložek pa ponudimo pripravljene jetrne cmoke.