
Fižolova enolončnica s klobaso in hariso
Krepka fižolova enolončnica bo polepšala še tako siv dan
Fižolova enolončnica s klobaso in hariso
Krepka fižolova enolončnica bo polepšala še tako siv dan

Sestavine
- 150 g polsuhe klobase ali choriza
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 rdeča paprika
- 2 žlički harise (suhe začimbne mešanice ali paste)
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 12 češnjevih paradižnikov
- 3 dl piščančje jušne osnove
- majhen šopek peteršilja
- sol
- kruh s hrustljavo skorjo in maslo, ko postrežemo

Super sladice z jagodičjem
Pripravite sedem poletnih sladicez jagodami, malinami, borovnicami in drugim jagodičjem. Od pite do sladoleda – preprosto, sveže in okusno!

5 zlatih pravil za mojstre žara, ki jih upoštevajte preden se lotite peke
Za uspeh na žaru ne zadošča le dobra volja. Spoznajte 5 pravil, ki ločijo ljubitelje od pravih mojstrov. Dodali smo tudi recepte!

Slastni namazi, ki premagajo sendviče in narezke
Tudi sendvičev in narezkov se človek občasno naveliča. Takrat si popestrimo zajtrke, malice ali večerje z okusnimi zelenjavnimi namazi. Doma narejeni so še boljši!
Sestavine
- 150 g polsuhe klobase ali choriza
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 rdeča paprika
- 2 žlički harise (suhe začimbne mešanice ali paste)
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 12 češnjevih paradižnikov
- 3 dl piščančje jušne osnove
- majhen šopek peteršilja
- sol
- kruh s hrustljavo skorjo in maslo, ko postrežemo
Postopek
Klobaso narežemo na kolute in jo popražimo na olju v veliki oplasteni kozici, da se enakomerno rjavo obarva in speče.
Klobaso poberemo iz kozice, vanjo pa damo na lističe narezano čebulo in na koščke narezano papriko ter pražimo, da se zmehčata in rahlo obarvata. V kozico vrnemo klobaso, dodamo še hariso in 3 do 4 minute mešamo. Dodamo fižol, razpolovljene paradižničke in jušno osnovo, solimo ter kuhamo 10 minut.
Primešamo sesekljan peteršilj, enolončnico razdelimo v skledice in jo postrežemo s kruhom in maslom.
Nasvet
V juho ali enolončnico lahko vmešamo tako suho začimbno mešanico harise kot harisino pasto. Kadar s hariso pripravljamo marinado, jogurtovo pomako, humus ali jo dodajamo drugim jedem, pa hariso v prahu najprej zmešamo z oljčnim oljem, da dobimo pasto, ki se bo lepše razpustila.