
Fižolova enolončnica s klobaso in hariso
Krepka fižolova enolončnica bo polepšala še tako siv dan
Fižolova enolončnica s klobaso in hariso
Krepka fižolova enolončnica bo polepšala še tako siv dan

Sestavine
- 150 g polsuhe klobase ali choriza
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 rdeča paprika
- 2 žlički harise (suhe začimbne mešanice ali paste)
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 12 češnjevih paradižnikov
- 3 dl piščančje jušne osnove
- majhen šopek peteršilja
- sol
- kruh s hrustljavo skorjo in maslo, ko postrežemo
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 150 g polsuhe klobase ali choriza
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- 1 rdeča paprika
- 2 žlički harise (suhe začimbne mešanice ali paste)
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 12 češnjevih paradižnikov
- 3 dl piščančje jušne osnove
- majhen šopek peteršilja
- sol
- kruh s hrustljavo skorjo in maslo, ko postrežemo
Postopek
Klobaso narežemo na kolute in jo popražimo na olju v veliki oplasteni kozici, da se enakomerno rjavo obarva in speče.
Klobaso poberemo iz kozice, vanjo pa damo na lističe narezano čebulo in na koščke narezano papriko ter pražimo, da se zmehčata in rahlo obarvata. V kozico vrnemo klobaso, dodamo še hariso in 3 do 4 minute mešamo. Dodamo fižol, razpolovljene paradižničke in jušno osnovo, solimo ter kuhamo 10 minut.
Primešamo sesekljan peteršilj, enolončnico razdelimo v skledice in jo postrežemo s kruhom in maslom.
Nasvet
V juho ali enolončnico lahko vmešamo tako suho začimbno mešanico harise kot harisino pasto. Kadar s hariso pripravljamo marinado, jogurtovo pomako, humus ali jo dodajamo drugim jedem, pa hariso v prahu najprej zmešamo z oljčnim oljem, da dobimo pasto, ki se bo lepše razpustila.