© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Mineštra s pečenico, paradižnikom in fižolom

Krepka juha za hladne dni

Mineštra s pečenico, paradižnikom in fižolom

Krepka juha za hladne dni

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Minestra-s-pecenico-paradiznikom-in-fizolomBIG_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 čebuli
  • 6 korenčkov
  • 4 stebla stebelne zelene
  • 4 stroki česna
  • 3 pečenice
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 800 g nasekljanega paradižnika
  • 1 piščančja jušna kocka
  • 300 g kuhanega fižola (pločevinka 400 g)
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica rdečega vinskega kisa
  • sol
  • poper
  • 1 velik šop peteršilja
  • popečen kruh s pasto tapenade (glej nasvet)
sladkih5 bozicne-miske - full - 2.jpg

Slastne miške v božični preobleki

Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 čebuli
  • 6 korenčkov
  • 4 stebla stebelne zelene
  • 4 stroki česna
  • 3 pečenice
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 800 g nasekljanega paradižnika
  • 1 piščančja jušna kocka
  • 300 g kuhanega fižola (pločevinka 400 g)
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica rdečega vinskega kisa
  • sol
  • poper
  • 1 velik šop peteršilja
  • popečen kruh s pasto tapenade (glej nasvet)

Postopek

1

Obe čebuli in stroke česna olupimo in nasekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na debelejše kolobarčke. Tudi steblo zelene narežemo na koščke. Pečenice olupimo in jih zdrobimo na kose, velike kot oreh.

2

V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo, korenje, zeleno in česen ter na nizki temperaturi nežno pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Medtem v ponvi z dnom proti sprijemanju nekaj minut na visoki temperaturi pražimo kose pečenic. Prihranimo jih.

3

Zmehčani zelenjavi dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in pražimo še minuto, nato pa v kozico vlijemo sesekljan paradižnik, 1,4 l vode in jušno kocko. Kuhljamo 10 minut, nato dodamo kose pečenic in odcejen fižol ter kuhamo še 10 minut. Solimo, popramo, dodamo sladkor, kis in sesekljan peteršilj. Mineštro nadevamo na krožnike, po želji pokapljamo z malo oljčnega olja in postrežemo s popečenim kruhom, obloženim z olivno pasto.

Nasvet

Olivno pasto tapenade lahko kupimo ali pripravimo sami. V sekljalniku sesekljamo 100 g oliv kalamata brez koščic s 3 žlicami ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlicama peteršilja, 2 žlicama kaper in strtim strokom česna. Začinimo s črnim poprom in pasto namažemo na kruh, ki smo ga pokapljali z oljčnim oljem in 8 do 10 minut pekli v pečici, da je postal hrustljav.

Priljubljeni recepti

Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine

Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.

45 min
Srednje zahtevno

Dišeča juha s piščancem in lečo

Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov

45 min
Enostavno

Pita s figami in sirom z modro plesnijo

Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom

2 h 30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.