
Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko
Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko

Sestavine
mrežna pečenka
- 1 kg svinjskega mesa brez kosti
- 1 limona
- 1 korenje
- vejica peteršilja
- 1 svinjska mrežica
dušeno sladko zelje
- ščepec kumine
- sol in poper
- 1 kg mladega zelja (glava)
- 1 srednje velika čebula
- 5 žlic sončničnega olja
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 čajna žlička paradižnikove mezge
- 1 čajna žlička moke
bleki
- 100 g bele pšenične moke
- 1 jajce
- ščepec soli
- 1 čajna žlička sončničnega olja
Preberite tudi

Popoln goveji burger doma: nasveti, triki in recepti
Popoln domači burger z najboljšim govejim mesom, sveže pečenimi bombicami in slastnimi omakami – recept za žar ali domačo kuhinjo!

Osvežilna jagodna pita Darje Končarevič
Darji Končarevič je zlasti prekrasno prisluhniti, ko govori o hrani. Tudi tokrat je bilo tako, klepetali pa smo o božanski jagodni sladici.

Družbo navdušite z raznolikimi italijanskimi predjedmi
Če morate nahraniti večjo družbo, potem gotovo ne boste zgrešili s pripravo različnih predjedi (ital. = antipasti).
Sestavine
mrežna pečenka
- 1 kg svinjskega mesa brez kosti
- 1 limona
- 1 korenje
- vejica peteršilja
- 1 svinjska mrežica
dušeno sladko zelje
- ščepec kumine
- sol in poper
- 1 kg mladega zelja (glava)
- 1 srednje velika čebula
- 5 žlic sončničnega olja
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 čajna žlička paradižnikove mezge
- 1 čajna žlička moke
bleki
- 100 g bele pšenične moke
- 1 jajce
- ščepec soli
- 1 čajna žlička sončničnega olja
Postopek
Pečico nastavimo na program z ventilacijo in jo ogrejemo na 180 °C. Meso natremo s soljo, poprom in kumino. Korenje in limono narežemo na rezine in jih s peteršiljem položimo na meso. Vse skupaj zavijemo v svinjsko mrežico, položimo na pekač in prelijemo z oljem. Pečemo 90 minut in pečenko občasno polivamo z lastnim sokom.
Medtem pripravimo testo za bleke. Moko stresemo na delovno površino, v njej naredimo jamico in vanjo zlijemo razžvrkljano jajce in olje. Z vilicami moko postopoma dodajamo jajcu. Zamesimo gladko testo in dobro gnetemo vsaj 10 minut. Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati 30 minut.
Zeljno glavo razpolovimo, odstranimo stržen in narežemo na širše rezance. Na olju prepražimo sesekljano čebulo in še preden postane zlato rjava, dodamo sladkor in ga karameliziramo. Dodamo zelje, sol, paradižnikovo mezgo in kumino ter pražimo 10 minut. Dolijemo 0,6 dl vode, pokrijemo s pokrovko in dušimo. Ko voda izpari, dodamo moko in vse skupaj premešamo. Po potrebi dolijemo še malo vode in zelje dušimo še 5 minut.
Na pomokani delovni površini testo za bleke čimbolj na tanko razvaljamo in z nožem narežemo kvadrate, velike približno 1 x 1 cm. Kuhamo jih 2 do 3 minute v osoljenem kropu, odlijemo vodo in jih primešamo k dušenemu sladkemu zelju. Ponudimo ob rezinah pečenke.
Nasvet
Za pripravo mrežne pečenke lahko uporabimo najmehkejši del svinjskega stegna, svinjski vrat ali svinjski kare brez kosti.