Zvita pečenka z zelišči

Zvita svinjska pečenka bo kot nalašč za popestritev omizja ob posebnih priložnostih.

Zvita pečenka z zelišči

Zvita svinjska pečenka bo kot nalašč za popestritev omizja ob posebnih priložnostih.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6–8 oseb
Oznake
svinjina zelišča svinjska pečenka Zvita pečenka z zelišči
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 1 kg svinjine brez kosti (prsi ali potrebušina)
  • sol
  • poper
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička gorčice
  • peteršilj
  • drobnjak
  • krebuljica
  • origano
  • kreša
  • kumina
  • 2 čebuli
  • 500 g svinjskih kosti

Preberite tudi

Sestavine

  • 1 kg svinjine brez kosti (prsi ali potrebušina)
  • sol
  • poper
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička gorčice
  • peteršilj
  • drobnjak
  • krebuljica
  • origano
  • kreša
  • kumina
  • 2 čebuli
  • 500 g svinjskih kosti

Postopek

1

Z mesa previdno odstranimo kožo in jo prihranimo. Zgornjo stran mesa začinimo s soljo in sveže zmletim poprom, spodnjo stran pa natremo s strtim česnom, tanko namažemo z gorčico ter potresemo s sveže nasekljanimi zelišči in kumino. Nato premazano in obloženo meso trdno zvijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico.

2

Prihranjeno kožo narežemo na koščke. Po dnu pekača razporedimo svinjske kosti, grobo narezano čebulo, česen in koščke kože, dodamo povezano mesno rulado, dolijemo malo juhe ali vode ter pečemo na srednjem vodilu v pečici pri 220 °C približno 2 uri. Pečenko med peko po potrebi zalivamo z vodo ali juho.

3

Zvito svinjsko pečenko narežemo na rezine in ponudimo s poljubnimi prilogami.

Nasvet

Če želimo, lahko k zviti pečenki prav enostavno pripravimo še omako. Kosti in kožo v pekaču pomokamo z žlico moke, prepražimo, dolijemo vodo, dobro povremo, nato pa omako precedimo in pretlačimo ter ponudimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.