
Svinjska pečenka s porom
Ta svinjska pečenka bo potešila vaše želodčke.
Svinjska pečenka s porom
Ta svinjska pečenka bo potešila vaše želodčke.

Sestavine
- 1 kg svinjskega plečeta brez kosti
- 6 lovorovih listov
- 2 narezana stroka česna
- šopek timijana
- 30 g masla
- sončnično olje
- 2 čebuli
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlička svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 4 manjši pori
- 2,5 dl belega vina
- sol
- poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Okusite Provanso: recept za avtentično jed Bouillabaisse
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 kg svinjskega plečeta brez kosti
- 6 lovorovih listov
- 2 narezana stroka česna
- šopek timijana
- 30 g masla
- sončnično olje
- 2 čebuli
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlička svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 4 manjši pori
- 2,5 dl belega vina
- sol
- poper
Postopek
Čebuli olupimo in narežemo na krhlje. Por očistimo in svetlejše dele razrežemo na 3 dele. Pečico segrejemo na 180 ˚C. Meso solimo in nanj razporedimo 4 lovorove liste, česen in polovico timijanovih vejic, nato ga trdno zavijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico.
V pekaču ali veliki nepregorni kozici segrejemo maslo in eno žlico olja. Nanj položimo svinjino in jo 10 minut pečemo, da porjavi z vseh strani. Dodamo čebulo in pečemo še 5 minut, da se začne mehčati. Dodamo brinove jagode, posujemo s sladkorjem in prelijemo s kisom. Kuhljamo nekaj sekund, nato v pekač razporedimo še por, preostale lovorove liste in timijan. Zalijemo z vinom in damo v pečico ter pečemo uro in pol do ure in tričetrt, da se meso zmehča. Pečeno meso vzamemo iz pekača in položimo na kuhinjsko desko.
Zelenjavo, ki je ostala v pekaču, še malo začinimo s soljo in poprom, nato jo s penovko poberemo iz pekača in damo v servirno skledo. Omako, ki je ostala v pekaču, pokusimo, in če je premalo močnega okusa, jo malo zreduciramo. Meso narežemo na rezine, postrežemo z zelenjavo in omako iz omačnice.