Kaj boste skuhali danes?
Pečene hruške na sladkem prepečencu
Pečene hruške na sladkem prepečencu
Sestavine
- 2 hruški
- ½ žličke mletega cimeta
- 10 g rjavega sladkorja
- nekaj kapljic limonovega soka
- mleti cimet (po želji)
- sladki prepečenec
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
- 2 hruški
- ½ žličke mletega cimeta
- 10 g rjavega sladkorja
- nekaj kapljic limonovega soka
- mleti cimet (po želji)
- sladki prepečenec
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Hruški olupimo in odstranimo peščišča. Narežemo ju na kocke ali na rezine (krhlje) ter pokapamo z limonovim sokom, da ne porjavijo. Cimet in sladkor zmešamo ter mešanico potresemo po rezinah hrušk. Pekač obložimo s papirjem za peko ter nanj razporedimo pripravljene hruške. Pečemo 20 min. Sladki prepečenec obložimo s še toplimi ali z že ohlajenimi pečenimi hruškami. Hruške lahko pred postrežbo še malo potresemo z mletim cimetom.
Nasvet
Prepečenec se zelo dolgo obdrži v naši kuhinjski omarici, sploh kadar je tesno zaprt in mu vlaga ne more do živega. Zaradi izjemne praktičnosti so tanko narezane in sušene rezine kruha cenili že v daljni zgodovini – prepečenec so na svoja dolga potovanja nosili rimski vojaki, na plovbah okoli sveta so ga jedli mornarji in z njim so si visoko v gorah tešili lakoto pastirji. A današnji prepečenec je precej okusnejši in tako lepo hrustljav! Zato velikokrat zamenja kruh, čeprav je ta na voljo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Gradiščanski kifeljčki
Ocvrte nadevane paprike
Nadgrajena različica nadevanih paprik s kajmakom Meggle, skuto in pršutom