
Poletna rižota z bučkami
Poletna rižota z bučkami

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 zreli paradižniki
- 350 g riža za rižoto
- 1 žlica sesekljanega rožmarina
- 1,5 l vroče zelenjavne juhe
- 3 bučke
- 150 g svežega ali zamrznjenega graha
- poper
- pest grobo natrgane bazilike

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 zreli paradižniki
- 350 g riža za rižoto
- 1 žlica sesekljanega rožmarina
- 1,5 l vroče zelenjavne juhe
- 3 bučke
- 150 g svežega ali zamrznjenega graha
- poper
- pest grobo natrgane bazilike
Postopek
Čebulo in česen olupimo in oboje drobno nasekljamo. Paradižnike operemo in grobo narežemo. Bučke operemo in narežemo na drobne kocke. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo in česen, da čebula oveni. Dodamo paradižnik in ga kuhamo še 3 do 4 minute, da se omehča in postane kašast. Nato dodamo riž in rožmarin.
V ponev zlijemo še polovico juhe in pustimo kuhati 10 minut oziroma tako dolgo, da tekočina izpari. Vmes riž večkrat premešamo. Dodamo še preostalo juho in kuhamo še nadaljnjih 5 minut.
Vmešamo bučke in grah ter kuhamo še 5 minut ali, če je potrebno, še malo dlje. Vmes mešamo. Jed je kuhana, ko riž postane mehak in je mešanica še malo tekoča. Jed začinimo s poprom in vmešamo še baziliko, da oveni. Takoj postrežemo.
Nasvet
Rižoto lahko tudi zamrznemo, vendar ne za dlje kot en mesec. Odmrznjeno začinimo s poprom in ji šele takrat dodamo baziliko.