
Čokoladno-pomarančna torta s solnim cvetom
Čokoladno-pomarančna torta s solnim cvetom

Sestavine
biskvit
- 2 bio pomaranči
- 200 g mletih mandljev
- 180 g sladkorja
- 6 jajc
- 50 g kakava
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička sode bikarbone
krema
- 3 dl sladke smetane
- 400 g čokolade (najmanj 45 % kakava)
- 1 žlička medu
- solni cvet

Rjavčki - preprost recept, ki vedno navduši
Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.
Sestavine
biskvit
- 2 bio pomaranči
- 200 g mletih mandljev
- 180 g sladkorja
- 6 jajc
- 50 g kakava
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička sode bikarbone
krema
- 3 dl sladke smetane
- 400 g čokolade (najmanj 45 % kakava)
- 1 žlička medu
- solni cvet
Postopek
Pripravimo biskvit. Celi neolupljeni pomaranči kuhamo v vodi približno 1 uro in pol. Ko se pomarančna lupina zmehča, pomaranči razkosamo, odstranimo peške, nato ju z lupino vred s paličnim mešalnikom ali v blenderju zmiksamo v kašo in ohladimo do mlačnega.
Skupaj stepemo jajca in sladkor, nato dodamo preostale suhe sestavine in z mešalnikom zmešamo v gladko zmes. Na koncu vmešamo še ohlajeno pomarančno kašo. Biskvit naložimo v model za torte premera 26 cm, obložen s papirjem za peko, in pečemo 35 do 45 minut na 180 °C.
Za kremo smetano segrejemo na približno 40 °C. V toplo smetano vmešamo žličko medu in čokolado. Malo posolimo s solnim cvetom in mešamo, da zmes postane čisto gladka in se vsa čokolada stopi. S kremo prelijemo ohlajen biskvit in torto postavimo v hladilnik, najbolje čez noč. Preden jo postrežemo, jo okrasimo s solnim cvetom.