
Čokoladno-pomarančna torta s solnim cvetom
Čokoladno-pomarančna torta s solnim cvetom

Sestavine
biskvit
- 2 bio pomaranči
- 200 g mletih mandljev
- 180 g sladkorja
- 6 jajc
- 50 g kakava
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička sode bikarbone
krema
- 3 dl sladke smetane
- 400 g čokolade (najmanj 45 % kakava)
- 1 žlička medu
- solni cvet
Preberite tudi

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.
Sestavine
biskvit
- 2 bio pomaranči
- 200 g mletih mandljev
- 180 g sladkorja
- 6 jajc
- 50 g kakava
- 1 pecilni prašek
- 1 žlička sode bikarbone
krema
- 3 dl sladke smetane
- 400 g čokolade (najmanj 45 % kakava)
- 1 žlička medu
- solni cvet
Postopek
Pripravimo biskvit. Celi neolupljeni pomaranči kuhamo v vodi približno 1 uro in pol. Ko se pomarančna lupina zmehča, pomaranči razkosamo, odstranimo peške, nato ju z lupino vred s paličnim mešalnikom ali v blenderju zmiksamo v kašo in ohladimo do mlačnega.
Skupaj stepemo jajca in sladkor, nato dodamo preostale suhe sestavine in z mešalnikom zmešamo v gladko zmes. Na koncu vmešamo še ohlajeno pomarančno kašo. Biskvit naložimo v model za torte premera 26 cm, obložen s papirjem za peko, in pečemo 35 do 45 minut na 180 °C.
Za kremo smetano segrejemo na približno 40 °C. V toplo smetano vmešamo žličko medu in čokolado. Malo posolimo s solnim cvetom in mešamo, da zmes postane čisto gladka in se vsa čokolada stopi. S kremo prelijemo ohlajen biskvit in torto postavimo v hladilnik, najbolje čez noč. Preden jo postrežemo, jo okrasimo s solnim cvetom.