
Petletni Matic je s pomočjo mojstra Goljata svoji mami podaril okrašene čokoladne gumbke (čeprav bi jih zase raje pripravil brez kandiranega sadja).
Sestavine
- 150 g mlečne, bele ali temne čokolade
- praženi mandlji, razni oreški, kandirano ali suho sadje …
- kakav v prahu (po želji)
- darilna škatla ali okrasni papir
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Beseda »sauté« v francoščini pomeni »skočiti« in nenehno pretresanje hrane v ponvi je ključni del te tehnike, za katero niti ne potrebujemo lopatke ali kuhalnice.

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 150 g mlečne, bele ali temne čokolade
- praženi mandlji, razni oreški, kandirano ali suho sadje …
- kakav v prahu (po želji)
- darilna škatla ali okrasni papir
Postopek
Čokolado s prsti nalomi, da se enakomerneje stopi, in jo prestavi v posodico (različne vrste čokolade daj v različne posodice). Prosi odraslega, da čokolado stopi v vodni kopeli ali jo dajta v posodici v pečico za 15 minut pri 35 °C.

Posodo s stopljeno čokolado s kuhinjskimi rokavicami previdno prestavi na kuhinjski prt in čokolado prelij v hladnejšo posodo. Pekač obloži s papirjem za peko. Z žličko zajemaj stopljeno čokolado in jo prenesi na papir, da dobiš čim bolj okrogle oblike.

Kandirano ali suho sadje po potrebi natrgaj na manjše koščke, tudi oreške lahko po dolgem razdvojiš na polovice. S pripravljenim sadjem in oreški okrasi čokoladne gumbke tako, da jih v čokolado malce pritisneš s prstom.

Počakaj, da se čokolada ohladi pri sobni temperaturi (pekač lahko prestaviš tudi v shrambo, v hladilnik pa nikar!). Ohlajanje lahko traja tudi tri ure. Ko se čokolada utrdi in čokoladne gumbke lahko dvigneš s papirja za peko, jih spravi v darilno škatlico.
