
Kaj boste skuhali danes?
Švedske mesne kroglice
Svenska Köttbullar
Švedske mesne kroglice
Svenska Köttbullar

Sestavine
mesne kroglice
- 300 g mletega mešanega mesa (govejega in svinjskega)
- 50 g krušnih drobtin
- 1 žlička kuminovih ali janeževih semen
- 1 stepeno jajce
- 3 žlice zrnate gorčice
- 1 žlica tekočega medu
- naribani muškatni orešek
- sol
- poper
- 1–2 žlici sončničnega olja za cvrenje
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- ⅓ kumare
- 1 žlica nasekljanega kopra
- 4 štručke ali dolga, tanka bageta
- kozarec brusnične omake ali džema

Puhast posladek, ki navduši na prvi pogled
Za pozen zajtrk ali popoldanski 'pocartek' si bomo tokrat privoščili dutch baby – ponvičnik, ki ga spečemo v litoželezni ponvi ali ognjevarnem pekaču.

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Navdušujoče jedi z žara: ko poletje sreča jesen
Na žaru odlično pripravimo še kaj drugega kot zgolj klasiko.
Sestavine
mesne kroglice
- 300 g mletega mešanega mesa (govejega in svinjskega)
- 50 g krušnih drobtin
- 1 žlička kuminovih ali janeževih semen
- 1 stepeno jajce
- 3 žlice zrnate gorčice
- 1 žlica tekočega medu
- naribani muškatni orešek
- sol
- poper
- 1–2 žlici sončničnega olja za cvrenje
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- ⅓ kumare
- 1 žlica nasekljanega kopra
- 4 štručke ali dolga, tanka bageta
- kozarec brusnične omake ali džema
Postopek
Vse sestavine za mesne kroglice zmešamo skupaj, dobro začinimo ter jih nato oblikujemo v kroglice v velikosti orehov. Če se nam mudi, jih za 30 minut zamrznemo, da se dobro sprimejo, če pa imamo več časa, jih pustimo v hladilniku 24 ur.
Pečico segrejemo na 220 °C. Kroglice povaljamo v olju na pladnju za peko, nato jih 20 minut pečemo, da lepo porjavijo in so dobro pečene.
Ko so mesne kroglice že skoraj pečene, v skledi zmešamo kis in sladkor, da se sladkor raztopi, nato vmešamo na tanko narezano kumaro in nasekljan koper.
Če uporabimo štručke, jih razpolovimo, da naredimo majhne sendviče, če imamo bageto, jo narežemo na 5 cm dolge kose. Kruh prerežemo in ga premažemo z malo brusnične omake. Dodamo kumare in 2 ali 3 mesne kroglice. Sendviče razporedimo po krožniku in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Govedina po tajsko
Flambiran piščanec s šparglji
Piščanca smo popekli in zalili s konjakom ter ga postregli v smetani, s pehtranom in svežimi šparglji.
Testenine z vongolami
Malce ekstravagantno razpoloženi smo jim dodali nasekljan svež čili.
Piščanec in zelenjava iz cvrtnika na vroči zrak
Ste že spoznali vse prednosti cvrtnika na vroči zrak?