Kaj boste skuhali danes?
Krepka juha s stročnicami in žiti
Krepka juha s stročnicami in žiti
Sestavine
- 2 srednje velika krompirja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 čebula
- 1 strok česna
- oljčno olje
- 60 g rjave leče
- 60 g pire
- 60 g ječmenove kaše
- 60 g kamuta
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- parmezanova skorja (po želji)
- 1 pločevinka fižola (400 g)
- 100 g pasiranega paradižnika (passate)
- dišavni šopek: 1 vejica rožmarina, 1 vejica timijana, 1 lovorov list, 1 vejica žajblja
- sol
- popečena panceta (po želji)
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
- 2 srednje velika krompirja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 čebula
- 1 strok česna
- oljčno olje
- 60 g rjave leče
- 60 g pire
- 60 g ječmenove kaše
- 60 g kamuta
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- parmezanova skorja (po želji)
- 1 pločevinka fižola (400 g)
- 100 g pasiranega paradižnika (passate)
- dišavni šopek: 1 vejica rožmarina, 1 vejica timijana, 1 lovorov list, 1 vejica žajblja
- sol
- popečena panceta (po želji)
Postopek
Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Korenje in zeleno drobno narežemo, čebulo in česen drobno sesekljamo in vse skupaj popražimo na 3 žlicah oljčnega olja.
Dodamo žita, lečo in krompir, dobro premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Po želji dodamo tudi parmezanovo skorjo.
Zelišča povežemo v šopek in jih dodamo v kozico, pustimo, da počasi zavre, solimo in pokrijemo s pokrovko. Kuhamo približno pol ure, vmes po potrebi dodamo še malo jušne osnove. Nazadnje dodamo še pasiran paradižnik in odcejen fižol ter prevremo.
Ko je jed kuhana, odstranimo šopek zelišč, po potrebi dosolimo, po želji dodamo kanec dobrega oljčnega olja in postrežemo. Na koncu lahko enolončnico obogatimo še s popečeno panceto. Zraven se prileže opečen rustikalen kruh.