© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Krepka juha s stročnicami in žiti

Krepka juha s stročnicami in žiti

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 2 srednje velika krompirja
  • 2 korenčka
  • 2 stebli stebelne zelene
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • oljčno olje
  • 60 g rjave leče
  • 60 g pire
  • 60 g ječmenove kaše
  • 60 g kamuta
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • parmezanova skorja (po želji)
  • 1 pločevinka fižola (400 g)
  • 100 g pasiranega paradižnika (passate)
  • dišavni šopek: 1 vejica rožmarina, 1 vejica timijana, 1 lovorov list, 1 vejica žajblja
  • sol
  • popečena panceta (po želji)

Sestavine

  • 2 srednje velika krompirja
  • 2 korenčka
  • 2 stebli stebelne zelene
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • oljčno olje
  • 60 g rjave leče
  • 60 g pire
  • 60 g ječmenove kaše
  • 60 g kamuta
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • parmezanova skorja (po želji)
  • 1 pločevinka fižola (400 g)
  • 100 g pasiranega paradižnika (passate)
  • dišavni šopek: 1 vejica rožmarina, 1 vejica timijana, 1 lovorov list, 1 vejica žajblja
  • sol
  • popečena panceta (po želji)

Postopek

1

Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Korenje in zeleno drobno narežemo, čebulo in česen drobno sesekljamo in vse skupaj popražimo na 3 žlicah oljčnega olja.

2

Dodamo žita, lečo in krompir, dobro premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Po želji dodamo tudi parmezanovo skorjo.

3

Zelišča povežemo v šopek in jih dodamo v kozico, pustimo, da počasi zavre, solimo in pokrijemo s pokrovko. Kuhamo približno pol ure, vmes po potrebi dodamo še malo jušne osnove. Nazadnje dodamo še pasiran paradižnik in odcejen fižol ter prevremo.

4

Ko je jed kuhana, odstranimo šopek zelišč, po potrebi dosolimo, po želji dodamo kanec dobrega oljčnega olja in postrežemo. Na koncu lahko enolončnico obogatimo še s popečeno panceto. Zraven se prileže opečen rustikalen kruh.

Priljubljeni recepti

Čevapčiči

Naša najljubša klasika žara

Enostavno

Cassoulet

Cassoulet je znamenita francoska enolončnica s fižolom.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.