Kaj boste skuhali danes?
Krepka juha s stročnicami in žiti
Krepka juha s stročnicami in žiti
Sestavine
- 2 srednje velika krompirja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 čebula
- 1 strok česna
- oljčno olje
- 60 g rjave leče
- 60 g pire
- 60 g ječmenove kaše
- 60 g kamuta
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- parmezanova skorja (po želji)
- 1 pločevinka fižola (400 g)
- 100 g pasiranega paradižnika (passate)
- dišavni šopek: 1 vejica rožmarina, 1 vejica timijana, 1 lovorov list, 1 vejica žajblja
- sol
- popečena panceta (po želji)
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 2 srednje velika krompirja
- 2 korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 1 čebula
- 1 strok česna
- oljčno olje
- 60 g rjave leče
- 60 g pire
- 60 g ječmenove kaše
- 60 g kamuta
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- parmezanova skorja (po želji)
- 1 pločevinka fižola (400 g)
- 100 g pasiranega paradižnika (passate)
- dišavni šopek: 1 vejica rožmarina, 1 vejica timijana, 1 lovorov list, 1 vejica žajblja
- sol
- popečena panceta (po želji)
Postopek
Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Korenje in zeleno drobno narežemo, čebulo in česen drobno sesekljamo in vse skupaj popražimo na 3 žlicah oljčnega olja.
Dodamo žita, lečo in krompir, dobro premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Po želji dodamo tudi parmezanovo skorjo.
Zelišča povežemo v šopek in jih dodamo v kozico, pustimo, da počasi zavre, solimo in pokrijemo s pokrovko. Kuhamo približno pol ure, vmes po potrebi dodamo še malo jušne osnove. Nazadnje dodamo še pasiran paradižnik in odcejen fižol ter prevremo.
Ko je jed kuhana, odstranimo šopek zelišč, po potrebi dosolimo, po želji dodamo kanec dobrega oljčnega olja in postrežemo. Na koncu lahko enolončnico obogatimo še s popečeno panceto. Zraven se prileže opečen rustikalen kruh.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pikantna mediteranska juha
Slastna juha polna mediteranskih dobrot s špageti
Čokoladna torta iz palačink
Špinačni njoki s skuto
Špinača vsebuje toliko dobrega, da je na naših krožnikih ni nikoli preveč. Uživajte v njej!