
Solata s kozicami, rižem in mangom v kozarcu
Hranljiva pisana solata za kosilo v službi
Solata s kozicami, rižem in mangom v kozarcu
Hranljiva pisana solata za kosilo v službi

Sestavine
- 125 g kuhanega riža (npr. rjavi riž basmati)
- pest mlade špinače
- 50 g kuhanih kozic
- ¼ zrelega manga
- ½ rdečega čilija
- majhna pest koriandra (po želji)
preliv
- ½ žlice manj slane sojine omake
- 1 žlička sezamovega olja
- 1 žlička riževega kisa
- ½ žličke rjavega sladkorja

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 125 g kuhanega riža (npr. rjavi riž basmati)
- pest mlade špinače
- 50 g kuhanih kozic
- ¼ zrelega manga
- ½ rdečega čilija
- majhna pest koriandra (po želji)
preliv
- ½ žlice manj slane sojine omake
- 1 žlička sezamovega olja
- 1 žlička riževega kisa
- ½ žličke rjavega sladkorja
Postopek
Vse sestavine za preliv dobro zmešamo. Preliv nato zlijemo na dno velikega kozarca za vlaganje ali posode, ki jo lahko nepredušno zapremo. Na preliv damo riž in kozarec postavimo v hladilnik, če jed pripravljamo en dan prej.
Mango olupimo in narežemo na majhne koščke, čiliju odstranimo semena in ga nasekljamo. Na riž v plasteh naložimo špinačo, kozice, mango, čili in grobo nasekljan koriander. Na vrhu kozarca ali posode pustimo malo prostora, da lahko pred kosilom kozarec najprej dobro pretresemo in tako tako vse sestavine začinimo s prelivom.