
Čičerkina pogača (farinata) z divjimi šparglji
Čičerkina pogača (farinata) z divjimi šparglji

Sestavine
- 150 g čičerkine moke
- 200 g divjih špargljev
- 1 šalotka
- šopek peteršilja
- oljčno olje
- sol
- poper

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
- 150 g čičerkine moke
- 200 g divjih špargljev
- 1 šalotka
- šopek peteršilja
- oljčno olje
- sol
- poper
Postopek
Čičerkino moko stresemo v skledo, počasi prilijemo približno pol litra mlačne vode ter ves čas stepamo z metlico, da se znebimo vseh grudic. Dodamo ščep soli in 2 žlici olja ter dobro premešamo. Pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj pol ure.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem popražimo drobno sesekljano šalotko. Dodamo očiščene šparglje in jih pražimo približno 5 minut, da se malo zmehčajo. Solimo, popramo in odstavimo, nato primešamo sesekljan peteršilj. Pustimo, da se mešanica ohladi. Ohlajene pražene šparglje dodamo v čičerkino maso in dobro zmešamo.
Pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo (240 °C). Okrogel pekač premera približno 28 cm namažemo z oljem in ga za kakšno minuto postavimo v vročo pečico, da se razgreje, nato vanj vlijemo maso, pokapljamo z malo olja in postavimo v pečico za približno 20 minut oziroma toliko, da se po vrhu in dnu naredi skorjica. Po potrebi na koncu še za kakšno minuto vključimo žar.
Pogačo narežemo na trikotnike, malo popramo in ponudimo vročo ali mlačno.
Nasvet
Farinata je stara ligurijska jed, izvira iz Genove, poznajo pa jo tudi drugod, recimo v Nici, kjer jo imenujejo socca. Tradicionalna je samo iz štirih sestavin – čičerkine moke, vode, olja in soli –, pekli pa so jo v krušni peči. Ponudimo jo kot predjed ali prigrizek, zraven se prileže predvsem zelenjava, pa tudi kozarec vina.