
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- 2 žlici arašidovega olja
nadev
- 1 kg češenj
- 80 g masla
- 80 g krušnih drobtin
- 60 g sladkorja
- cimet v prahu
- sladkor v prahu za posip

Recepti za pesto, ki popestrijo vsak krožnik
Pesto je v Italiji ena izmed najbolj priljubljenih omak, katere korenine segajo v Genovo, kjer so zmešali baziliko s pinjolami in preostalimi sestavinami.

Jezerškove delavnice kuhanja brez odpadkov
V Jezerškovi kuhinji učijo, kako iz sestavin, ki bi jih sicer zavrgli, pripraviti okusne in ustvarjalne jedi.

Bralka sprašuje "Ali za kuhanje res potrebujem kakovostno vino?"
Pri kuhanju z vinom se lahko zdi, da kakovost le-tega na končno jed nima vpliva, saj se bo vino tako ali tako pokuhalo. Pa vendar je izbira še kako pomembna.
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- 2 žlici arašidovega olja
nadev
- 1 kg češenj
- 80 g masla
- 80 g krušnih drobtin
- 60 g sladkorja
- cimet v prahu
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Moko vsujemo v skledo, dodamo jajce, 2 žlici olja in ščep soli ter zamesimo testo; med mesenjem postopoma dodamo približno 0,8 dl vode, da dobimo gladko in precej mehko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in na toplem pustimo počivati približno 1 uro.
Medtem operemo in izkoščičimo češnje. V ponvi stopimo maslo in na njem popražimo drobtine.
Testo na pomokani delovni površini čim tanjše razvaljamo. Obrnemo ga in ga spet razvaljamo, nato ga še razvlečemo z rokami, pri čemer pazimo, da se ne raztrga. Razgrnemo ga na čist prt, nato ga obložimo s popraženimi drobtinami in češnjami, posujemo s sladkorjem in cimetom. S pomočjo prta previdno zvijemo v zavitek.
Zavitek prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko in ga premažemo z rumenjakom, ki smo ga razžvrkljali z 2 žlicama mleka. Postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 30 minut. Pečen zavitek posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.