
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- 2 žlici arašidovega olja
nadev
- 1 kg češenj
- 80 g masla
- 80 g krušnih drobtin
- 60 g sladkorja
- cimet v prahu
- sladkor v prahu za posip
Preberite tudi

Dilema: ali damo šunko kuhati v hladno ali vrelo vodo?
Naj bo vaša velikonočna šunka letos popolna! Tu je preprost vodič za kuhanje šunke.

Kako dolgo kuhati jajca: preprosta formula, ki si jo boste zapomnili za vedno
Odkrivamo pravljično formulo za popolno mehko, srednje ali trdo kuhano jajce. Čas kuhanja si boste odslej zlahka zapomnili!

Preprosti velikonočni kolački, ki se kar topijo v ustih
Ne le pirhe, za veliko noč si radi privoščimo tudi čokoladna jajčka, nad katerimi so še posebej navdušeni najmlajši. In če vam jih bo kaj ostalo, lahko iz njih pripravite okusne kolačke po receptu Anje Fir.
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- 2 žlici arašidovega olja
nadev
- 1 kg češenj
- 80 g masla
- 80 g krušnih drobtin
- 60 g sladkorja
- cimet v prahu
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Moko vsujemo v skledo, dodamo jajce, 2 žlici olja in ščep soli ter zamesimo testo; med mesenjem postopoma dodamo približno 0,8 dl vode, da dobimo gladko in precej mehko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in na toplem pustimo počivati približno 1 uro.
Medtem operemo in izkoščičimo češnje. V ponvi stopimo maslo in na njem popražimo drobtine.
Testo na pomokani delovni površini čim tanjše razvaljamo. Obrnemo ga in ga spet razvaljamo, nato ga še razvlečemo z rokami, pri čemer pazimo, da se ne raztrga. Razgrnemo ga na čist prt, nato ga obložimo s popraženimi drobtinami in češnjami, posujemo s sladkorjem in cimetom. S pomočjo prta previdno zvijemo v zavitek.
Zavitek prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko in ga premažemo z rumenjakom, ki smo ga razžvrkljali z 2 žlicama mleka. Postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 30 minut. Pečen zavitek posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.