© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Jabolčni zavitek

Jabolčni zavitek

Čas priprave 1 h 30 min + počivanje testa
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 8–10 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
jabolcni_zavitek_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 300 g gladke moke
  • 2–3 žlice olja
  • ščepec soli
  • 1,5 dl mlačne vode
  • olje in 100 g masla za premaz

nadev

  • 1,5 kg jabolk
  • 100 g krušnih drobtin
  • 120 g kristalnega sladkorja
  • 60 g rozin
  • mleti cimet
  • rum in sladkor v prahu (po želji)
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

testo

  • 300 g gladke moke
  • 2–3 žlice olja
  • ščepec soli
  • 1,5 dl mlačne vode
  • olje in 100 g masla za premaz

nadev

  • 1,5 kg jabolk
  • 100 g krušnih drobtin
  • 120 g kristalnega sladkorja
  • 60 g rozin
  • mleti cimet
  • rum in sladkor v prahu (po želji)

Postopek

1

Moko presejemo v skledo. Na sredini kupčka moke naredimo jamico in damo vanjo olje in sol. Postopoma doda­jamo vodo in sestavine zgnetemo v gladko testo, ki se dobro loči od rok. Kepo testa namažemo z oljem, da se ne naredi skorji­ca in ga pustimo počivati pri sobni tempe­raturi približno pol ure. Jabolka operemo, olupimo, razrežemo na četrtine, odstrani­mo peščišča in narežemo na tanke rezine.

2

Delovno površino pokrijemo s prtom in enakomerno potresemo z moko. Testo prav tako rahlo pomokamo, ga damo na prt in z valjarjem čim tanjše razvaljamo. Nato testo s hrbtno stranjo obeh rok previdno dvigne­mo in ga počasi zelo tanko razvlečemo na vse strani. Po testu, ki smo ga namazali z razpuščenim maslom (porabimo približ­no tri četrtine masla), razporedimo jabol­ka ter potresemo z drobtinami, sladkorjem, rozinami in cimetom. Nadevano testo s pomočjo krpe zvijemo.

3

Zavitek položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in premažemo s preostalim maslom. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C pri­bližno 40 minut.

Nasvet

Kot velja za vse zavitke, velja tudi za jabolč­nega, da najbolj tekne, če ga jemo še toplega.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.