
Jabolčni zavitek
Jabolčni zavitek

Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 2–3 žlice olja
- ščepec soli
- 1,5 dl mlačne vode
- olje in 100 g masla za premaz
nadev
- 1,5 kg jabolk
- 100 g krušnih drobtin
- 120 g kristalnega sladkorja
- 60 g rozin
- mleti cimet
- rum in sladkor v prahu (po želji)

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 2–3 žlice olja
- ščepec soli
- 1,5 dl mlačne vode
- olje in 100 g masla za premaz
nadev
- 1,5 kg jabolk
- 100 g krušnih drobtin
- 120 g kristalnega sladkorja
- 60 g rozin
- mleti cimet
- rum in sladkor v prahu (po želji)
Postopek
Moko presejemo v skledo. Na sredini kupčka moke naredimo jamico in damo vanjo olje in sol. Postopoma dodajamo vodo in sestavine zgnetemo v gladko testo, ki se dobro loči od rok. Kepo testa namažemo z oljem, da se ne naredi skorjica in ga pustimo počivati pri sobni temperaturi približno pol ure. Jabolka operemo, olupimo, razrežemo na četrtine, odstranimo peščišča in narežemo na tanke rezine.
Delovno površino pokrijemo s prtom in enakomerno potresemo z moko. Testo prav tako rahlo pomokamo, ga damo na prt in z valjarjem čim tanjše razvaljamo. Nato testo s hrbtno stranjo obeh rok previdno dvignemo in ga počasi zelo tanko razvlečemo na vse strani. Po testu, ki smo ga namazali z razpuščenim maslom (porabimo približno tri četrtine masla), razporedimo jabolka ter potresemo z drobtinami, sladkorjem, rozinami in cimetom. Nadevano testo s pomočjo krpe zvijemo.
Zavitek položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in premažemo s preostalim maslom. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 40 minut.
Nasvet
Kot velja za vse zavitke, velja tudi za jabolčnega, da najbolj tekne, če ga jemo še toplega.