
Čebulna juha s temnim pivom in popečenimi kruhki
Čebulna juha s temnim pivom in popečenimi kruhki

Sestavine
- 25 g masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 6 čebul
- 3 stroki česna
- 2 žlici moke
- 3 dl temnega piva (ne pregrenkega)
- 1,3 l goveje jušne osnove
- kanček worcestrske omake
- sol
- poper
popečeni kruhki
- 1 bageta
- 180 g naribanega staranega sira
- majhen šopek narezanega drobnjaka
- majhen šopek nasekljanega peteršilja
Preberite tudi

Veganska kosila, ki navdušijo tudi mesojedce
Ne imejte predsodkov, en dan v tednu ali vsaj mesecu naj bo veganski. Presenečeni boste, kako vam bo delala kuharska domišljija in predvsem - kako dobro je.

7 receptov s šparglji, ki vedno navdušijo
Šparglji so spet na meniju in mi jih še vedno obožujemo, saj so resni znanilci prave pomadi. Imamo 7 svežih in preprostih, a odličnih receptov.

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.
Sestavine
- 25 g masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 6 čebul
- 3 stroki česna
- 2 žlici moke
- 3 dl temnega piva (ne pregrenkega)
- 1,3 l goveje jušne osnove
- kanček worcestrske omake
- sol
- poper
popečeni kruhki
- 1 bageta
- 180 g naribanega staranega sira
- majhen šopek narezanega drobnjaka
- majhen šopek nasekljanega peteršilja
Postopek
Čebulo in česen olupimo in narežemo na tanke rezine. V veliki kozici segrejemo olje in maslo, čebulo in česen pa nežno pražimo, da se dobro zmehčata in zarumenita. Nato nekoliko zvišamo temperaturo in pražimo približno 20 do 40 minut oziroma tako dolgo, da čebula porjavi.
Dodamo moko in mešamo 2 minuti, vlijemo pivo in kuhljamo nekaj minut, preden vlijemo jušno osnovo. Ponovno zavremo, solimo, popramo in začinimo z worcestrsko omako. Juho pustimo na toplem.
V pečici segrejemo žar. Bageto narežemo na 12 do 18 tankih rezin in jih z obeh strani popečemo. Medtem zmešamo sir z zelišči in z mešanico posujemo popečene rezine. Ponovno jih postavimo pod žar, da se sir stopi. Juho nadevamo v skodelice in nanjo položimo popečeni kruh.
Nasvet
Skrivnost dobre čebulne juhe je v bogatem okusu čebule, ki jo je treba dolgo in počasi pražiti, da postane temna.