
Sestavine
cmoki
- 300 g brokolija
- 2 žemlji od prejšnjega dne
- 1,25 dl mleka
- 50 g masla
- 1 jajce
- 2–3 stroki česna (po okusu)
- 30 g belih drobtin
- muškatni orešek
- 50 g moke
gobova omaka
- sol
- poper
- 1 čebula
- malo olja
- 500 g gob
- 250 g kisle smetane
- šopek peteršilja
- maščoba za model
- 50 g naribanega trdega planinskega sira
Preberite tudi

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!

Veganske sladice, ki osvajajo brez kompromisov – ne boste verjeli, da so 100 % rastlinske!
Na popoldansko čajanko smo povabili vegana in se skoraj ujeli v past. S katero slaščico postreči, ko pa smo tako vajeni receptov z mlekom, jajci, smetano in medom. Z nekaj raziskovanja, novega znanja in kakšnim pametnim nadomestkom vam bo gotovo uspelo – ne bojte se eksperimentiranja!
Sestavine
cmoki
- 300 g brokolija
- 2 žemlji od prejšnjega dne
- 1,25 dl mleka
- 50 g masla
- 1 jajce
- 2–3 stroki česna (po okusu)
- 30 g belih drobtin
- muškatni orešek
- 50 g moke
gobova omaka
- sol
- poper
- 1 čebula
- malo olja
- 500 g gob
- 250 g kisle smetane
- šopek peteršilja
- maščoba za model
- 50 g naribanega trdega planinskega sira
Postopek
Brokoli očistimo, operemo, razdelimo na cvetove in do čvrstega skuhamo v zadostni količini vode; potem ga odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in čim bolj drobno nasekljamo.
Žemlje narežemo na drobne kocke in jih namočimo v mleku. Maslo penasto zmešamo z jajcem, dodamo brokoli, ožete žemlje, nasekljan česen in drobtine ter zmešamo. Maso začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Nazadnje dodamo še moko in pregnetemo.
Iz brokolijeve mase naredimo manjše cmoke. Damo jih v rahlo vrelo slano vodo in kuhljamo na blagem ognju približno 15 minut.
Cmoke poberemo s penovko iz vode. Zložimo jih v rahlo namaščen model za narastek, potresemo z naribanim sirom in zlato rjavo popečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180 °C.
Zdaj pripravimo še omako. Na kančku olja steklasto prepražimo drobno narezano čebulo. Dodamo narezane gobe in vse skupaj do mehkega podušimo. Če je potrebno, dodamo kanček vode. Na koncu vmešamo kislo smetano ter omako začinimo s soljo, sveže zmletim poprom in sesekljanim peteršiljem. Popečene brokolijeve cmoke ponudimo s pripravljeno gobovo omako.