
Brezglutenski čokoladni biskvit, krema pasijonke in korenčkov čips
Brezglutenski čokoladni biskvit, krema pasijonke in korenčkov čips

Sestavine
čokoladni biskvit
- 250 g temne čokolade (60 % kakava)
- 60 g masla
- 250 g beljakov
- 86 g sladkorja
- 50 g rumenjakov
krema pasijonke
- 1 celo jajce
- 1 rumenjak
- 40 g sladkorja
- 200 g pireja pasijonke
- 3 dl sladke smetane
- 2,5 lista želatine
čips korenja
- 1 rumen korenček
- 1 rdeč korenček
- 5 g glukoze
- 0,8 dl vode

Osvežitev, ki je lahko veliko več kot le zamrznjena voda
Led je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni, a zakaj bi ostali pri klasičnih ledenih kockah, če lahko iz njih naredimo pravi mali kulinarični dodatek? Led lahko postane sestavina, ki pijači doda okus, barvo in značaj.

Trojni spektakel v Krškem: BBQ, pica in spidvej
V Krškem je potekal prvi BBQ & Speedway festival s celodnevnim programom, ki je zajemal mednarodne tekme v peki steakov, burgerjev in pic.

Razkrivamo: toliko kalorij ima dejansko poletni koktajl Aperol Spritz
Aperol Spritz je postal nepogrešljiv del poletnih druženj. Toda ste se že kdaj vprašali, koliko kalorij dejansko vsebuje ta priljubljeni italijanski koktajl?
Sestavine
čokoladni biskvit
- 250 g temne čokolade (60 % kakava)
- 60 g masla
- 250 g beljakov
- 86 g sladkorja
- 50 g rumenjakov
krema pasijonke
- 1 celo jajce
- 1 rumenjak
- 40 g sladkorja
- 200 g pireja pasijonke
- 3 dl sladke smetane
- 2,5 lista želatine
čips korenja
- 1 rumen korenček
- 1 rdeč korenček
- 5 g glukoze
- 0,8 dl vode
Postopek
Biskvit pripravimo tako, da maslo in čokolado najprej stopimo nad soparo. V večji posodi stepamo beljake in jim postopoma dodajamo sladkor, da nastane čvrst sneg. Postopoma vmešamo rumenjake in na koncu stopljeno zmes masla in čokolade. Maso vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo pri 165 °C 10 do 12 minut. Ohladimo in razrežemo.
Pripravimo še kremo iz pasijonke. Jajce, rumenjak, sladkor in pire pasijonke stepamo nad soparo, da zmes doseže 82 °C. V hladni vodi namočimo želatino, jo dobro ožmemo in vmešamo v maso. Maso rahlo ohladimo, nato primešamo stepeno smetano. Kremo vlijemo v modle in pustimo na hladnem približno 4 ure, da se strdi. Pri jedi na sliki smo za modle uporabili kroglice iz bele čokolade, vendar lahko kremo vlijete v poljubne manjše modle.
Pripravimo še čips. Korenje olupimo in narežemo na zelo tanke kolobarje. Glukozo in vodo zavremo, nato kolobarje korenja pomakamo v raztopino in zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Korenje sušimo v priprti pečici 8 ur pri 60 °C, da čips postane hrustljav.