Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
svetli biskvit
- 3 jajca
- 1 rumenjak
- lupina ½ limone
- 75 g moke
- 15 g koruznega škroba
- 45 g stopljenega masla
temni biskvit
- 75 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 20 g mletih orehov
- 35 g kakava v prahu
- 40 g masla
- 4 beljaki
- 25 g moke
- 50 g biskvitnih drobtin
krema
- 4 dl sladke smetane
- 4 listi želatine
- 40 g temnega čokoladnega obliva
- 0,2 dl ruma
glazura
- 350 g temnega čokoladnega obliva
- model za torto (26 cm)
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
svetli biskvit
- 3 jajca
- 1 rumenjak
- lupina ½ limone
- 75 g moke
- 15 g koruznega škroba
- 45 g stopljenega masla
temni biskvit
- 75 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- sredica ½ vaniljevega stroka
- 20 g mletih orehov
- 35 g kakava v prahu
- 40 g masla
- 4 beljaki
- 25 g moke
- 50 g biskvitnih drobtin
krema
- 4 dl sladke smetane
- 4 listi želatine
- 40 g temnega čokoladnega obliva
- 0,2 dl ruma
glazura
- 350 g temnega čokoladnega obliva
- model za torto (26 cm)
Postopek
Svetli biskvit pripravimo tako, da nad soparo stepemo jajca z rumenjakom, sladkorjem in limonovo lupino. Moko presejemo s škrobom in jo vmešamo v jajčno mešanico. Na koncu previdno vmešamo še maslo.
Tortni obroč postavimo na večji kos papirja za peko, ki ga zavihamo ob obroču tako, da s papirjem oblikujemo dno modela. Postavimo ga na pekač. Obroč napolnimo s svetlo biskvitno maso, jo poravnamo in pečemo v vnaprej segreti pečici na 180 °C približno 30 do 35 minut.
Pečen biskvit vzamemo iz pečice, nekaj minut ohlajamo, nato pa s papirjem vred odstranimo iz obroča in pustimo ohlajati. Ko je biskvit ohlajen, odstranimo papir za peko.
Temni biskvit pripravimo tako, da v kotličku čvrsto stepemo rumenjake, sladkor, sredico vaniljevega stroka in orehe. Maslo rahlo stopimo in ga zmešamo s kakavom v prahu ter vmešamo v jajčno mešanico. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga vmešamo v jajčno mešanico. V zmes presejemo še moko, posujemo z drobtinami in previdno vmešamo. Zmes po zgornjih navodilih napolnimo v pripravljen tortni obroč. Pečemo na 180 °C 30 do 35 minut.
Želatino namočimo v hladno vodo. Smetano stepemo in vanjo vmešamo stopljen čokoladni obliv. Želatino ožmemo, jo raztopimo na nizkem ognju in z rumom vmešamo v smetano.
Oba biskvita z vrvico ali ostrim nožem enkrat prerežemo tako, da dobimo po 2 biskvitni plošči, debeli približno en cm.
Plošče narežemo na 2,5 cm široke obroče.
To naredimo s šablonami, ki jih izrežemo iz papirja.
Iz ene biskvitne plošče dobimo po 4 obroče in sredinski krog.
Nato sestavimo šahovnico tako, da iz 3 svetlih in 2 temnih obročev sestavimo prvo ploščo (začnemo s svetlim obročem) ter jo premažemo s četrtino nadeva.
Obložimo s ploščo, ki jo sestavimo iz 3 temnih obročev in 2 svetlih (začnemo s temnim obročem). S četrtino nadeva premažemo tudi to in enako naredimo s preostalimi krogi.
Torto postavimo za eno uro na hladno, prelijemo jo s temnim čokoladnim oblivom in spet postavimo na hladno.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova juha s sirovimi kruhki
Praznični kolač s čokoladnimi jajčki
Tudi čudovit kolač s čokoladnimi jajčki je lahko popestritev velikonočne mize.