© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Torta šaharica

Torta šaharica

Čas priprave /
Zahtevnost Zahtevno
Količina 12 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Schachbretttorte

Sestavine

svetli biskvit

  • 3 jajca
  • 1 rumenjak
  • lupina ½ limone
  • 75 g moke
  • 15 g koruznega škroba
  • 45 g stopljenega masla

temni biskvit

  • 75 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • sredica ½ vaniljevega stroka
  • 20 g mletih orehov
  • 35 g kakava v prahu
  • 40 g masla
  • 4 beljaki
  • 25 g moke
  • 50 g biskvitnih drobtin

krema

  • 4 dl sladke smetane
  • 4 listi želatine
  • 40 g temnega čokoladnega obliva
  • 0,2 dl ruma

glazura

  • 350 g temnega čokoladnega obliva
  • model za torto (26 cm)
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

svetli biskvit

  • 3 jajca
  • 1 rumenjak
  • lupina ½ limone
  • 75 g moke
  • 15 g koruznega škroba
  • 45 g stopljenega masla

temni biskvit

  • 75 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • sredica ½ vaniljevega stroka
  • 20 g mletih orehov
  • 35 g kakava v prahu
  • 40 g masla
  • 4 beljaki
  • 25 g moke
  • 50 g biskvitnih drobtin

krema

  • 4 dl sladke smetane
  • 4 listi želatine
  • 40 g temnega čokoladnega obliva
  • 0,2 dl ruma

glazura

  • 350 g temnega čokoladnega obliva
  • model za torto (26 cm)

Postopek

1

Svetli biskvit pripravimo tako, da nad soparo stepemo jajca z rumenjakom, sladkorjem in limonovo lupino. Moko presejemo s škrobom in jo vmešamo v jajčno mešanico. Na koncu previdno vmešamo še maslo.

2

Tortni obroč postavimo na večji kos papirja za peko, ki ga zavihamo ob obroču tako, da s papirjem oblikujemo dno modela. Postavimo ga na pekač. Obroč napolnimo s svetlo biskvitno maso, jo poravnamo in pečemo v vnaprej segreti pečici na 180 °C približno 30 do 35 minut.

torta saharica 1
3

Pečen biskvit vzamemo iz pečice, nekaj minut ohlajamo, nato pa s papirjem vred odstranimo iz obroča in pustimo ohlajati. Ko je biskvit ohlajen, odstranimo papir za peko.

4

Temni biskvit pripravimo tako, da v kotličku čvrsto stepemo rumenjake, sladkor, sredico vaniljevega stroka in orehe. Maslo rahlo stopimo in ga zmešamo s kakavom v prahu ter vmešamo v jajčno mešanico. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga vmešamo v jajčno mešanico. V zmes presejemo še moko, posujemo z drobtinami in previdno vmešamo. Zmes po zgornjih navodilih napolnimo v pripravljen tortni obroč. Pečemo na 180 °C 30 do 35 minut.

5

Želatino namočimo v hladno vodo. Smetano stepemo in vanjo vmešamo stopljen čokoladni obliv. Želatino ožmemo, jo raztopimo na nizkem ognju in z rumom vmešamo v smetano.

6

Oba biskvita z vrvico ali ostrim nožem enkrat prerežemo tako, da dobimo po 2 biskvitni plošči, debeli približno en cm.

7

Plošče narežemo na 2,5 cm široke obroče.

torta saharica 2
8

To naredimo s šablonami, ki jih izrežemo iz papirja.

torta saharica 3
9

Iz ene biskvitne plošče dobimo po 4 obroče in sredinski krog.

torta saharica 4
10

Nato sestavimo šahovnico tako, da iz 3 svetlih in 2 temnih obročev sestavimo prvo ploščo (začnemo s svetlim obročem) ter jo premažemo s četrtino nadeva.

torta saharica 5
11

Obložimo s ploščo, ki jo sestavimo iz 3 temnih obročev in 2 svetlih (začnemo s temnim obročem). S četrtino nadeva premažemo tudi to in enako naredimo s preostalimi krogi.

torta saharica 6
12

Torto postavimo za eno uro na hladno, prelijemo jo s temnim čokoladnim oblivom in spet postavimo na hladno.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.