
Dušena divjačina s čilijem in čokolado
Dušena divjačina s čilijem in čokolado

Čokolada da tej divjačinski enolončnici prav posebno globino in sijaj.
Sestavine
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1,5 kg divjačine
- 3 večji korenčki
- 1 čebula
- 1 žlica kuminovih semen
- 1 žlička mletega koriandra
- ščep čilija v prahu
- 1 manjša cimetova palčka
- 1 cel rdeč čili
- 1 zvrhana žlica moke
- 5 dl rdečega vina
- 3 dl goveje jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) nasekljanega paradižnika
- 1 velika timijanova vejica
- 2 lovorova lista
- 50 g temne čokolade (z več kot 70 % kakava)

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1,5 kg divjačine
- 3 večji korenčki
- 1 čebula
- 1 žlica kuminovih semen
- 1 žlička mletega koriandra
- ščep čilija v prahu
- 1 manjša cimetova palčka
- 1 cel rdeč čili
- 1 zvrhana žlica moke
- 5 dl rdečega vina
- 3 dl goveje jušne osnove
- 1 pločevinka (400 g) nasekljanega paradižnika
- 1 velika timijanova vejica
- 2 lovorova lista
- 50 g temne čokolade (z več kot 70 % kakava)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Olje segrejemo v večji ognjevarni posodi za narastke in na njem z vseh strani popečemo na kocke narezano meso. Čebulo in korenje nasekljamo in ju dodamo divjačini. Vse skupaj rahlo popražimo, nato pa vmešamo začimbe, čili in moko ter nekaj minut pražimo. Prilijemo vino, jušno osnovo in paradižnik ter dodamo zelišča. Segrevamo do vretja.
Pekač pokrijemo s pokrovom in ga damo v pečico. Dušimo eno uro in pol, nato pokrov odstranimo in kuhljamo še eno uro odkrito, da postane meso res mehko. Pekač vzamemo iz pečice in jed rahlo ohladimo. Vmešamo čokolado in postrežemo.