Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bordojski caneléji

Francoska klasika, ki diši po rumu in vanilji

Bordojski caneléji

Francoska klasika, ki diši po rumu in vanilji

Čas priprave 1 h 20 min + počivanje čez noč
Zahtevnost Zahtevno
Količina 16 kolačkov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Bordojski caneléji

Sestavine

  • ½ vaniljevega stroka
  • 4,7 dl polnomastnega mleka
  • 50 g kakovostnega masla
  • 230 g sladkorja
  • 1 srednje veliko jajce in 2 srednje velika rumenjaka
  • 0,5 dl temnega ruma
  • 120 g moke
  • ½ žličke soli
  • stopljen čebelji vosek za modelčke (če so bakreni)

Sestavine

  • ½ vaniljevega stroka
  • 4,7 dl polnomastnega mleka
  • 50 g kakovostnega masla
  • 230 g sladkorja
  • 1 srednje veliko jajce in 2 srednje velika rumenjaka
  • 0,5 dl temnega ruma
  • 120 g moke
  • ½ žličke soli
  • stopljen čebelji vosek za modelčke (če so bakreni)

Postopek

1

Testo pripravimo dan prej. Vaniljev strok razpremo in postrgamo semena. V srednje veliko kozico damo 1,6  dl mleka, maslo, vaniljev strok in semena ter 20 g sladkorja in na srednjem ognju segrejemo do blagega vrenja. Odstavimo in pustimo, da se mešanica ohladi na približno 38 °C oziroma do mlačnega.

Bordojski caneléji
2

Jajce in rumenjaka razžvrkljamo in z metlico vmešamo v mlečno mešanico – če je prehladna, se maslo strdi, če je prevroča, pa se jajca začnejo kuhati. Nato vmešamo še rum in preostalo mleko.

Bordojski caneléji
3

V skledi zmešamo moko, preostali sladkor in sol. Po tretjinah z metlico vmešamo tekočo mešanico, pri čemer vsakič postrgamo stene sklede. Pazimo, da ne mešamo preveč: če bo zračnih mehurčkov preveč, bodo kolački suhi. Testo mora biti gosto tekoče.

Bordojski caneléji
4

Testo skozi gosto sito precedimo v posodo, ki jo lahko nepredušno zapremo. Neposredno na površino testa položimo prozorno kuhinjsko folijo, da se ne naredi kožica. Nepredušno zapremo s pokrovom in čez noč postavimo v hladilnik, da testo počiva.

Bordojski caneléji
5

Testo skozi gosto sito precedimo v posodo, ki jo lahko nepredušno zapremo. Neposredno na površino testa položimo prozorno kuhinjsko folijo, da se ne naredi kožica. Nepredušno zapremo s pokrovom in čez noč postavimo v hladilnik, da testo počiva. Pečico segrejemo na 230 °C. Modelčke za caneléje premera 5 cm segrevamo v srednjem delu pečice 5 do 10 minut. Tako bodo kolački dobili hrustljavo karamelizirano skorjico. (Če nimamo 16 modelčkov, kolačke pečemo v več izmenah.)

Bordojski caneléji
6

Modelčke namažemo s tanko plastjo čebeljega voska (če je voska preveč, se masa med peko sesiri). Folijo vzamemo s testa in ga postrgamo v skledo, nato testo nežno premešamo, da se sestavine spet povežejo. Ne mešamo preveč, da ne bomo vmešali preveč zraka.

Bordojski caneléji
7

Testo razdelimo v modelčke, pri čemer pazimo, da na vrhu ostane ½  cm prostora – kolački bodo med peko malo narasli in potem spet upadli.

Bordojski caneléji
8

Modelčke postavimo na plitev pekač in pečemo 10 do 15 minut. Pekač obrnemo za 180 stopinj, temperaturo pečice znižamo na 180 °C in pečemo še 30  do 35 minut. V zadnjih minutah peke smo pozorni na barvo kolačkov. Dno mora biti močne barve javorovega sirupa.

Bordojski caneléji
9

Kolačke vzamemo iz pečice, pustimo, da 10 minut počivajo, nato modelčke obrnemo na glavo in rahlo potrepljamo, da kolački zdrsnejo ven. Preden jih ponudimo, pustimo, da se popolnoma ohladijo.

Bordojski caneléji

Nasvet

Modelčke in testo pripravimo že dan prej. Testo lahko v nepredušno zaprti posodi in pokrito s prozorno kuhinjsko folijo na dotik pustimo v hladilniku do 5 dni.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.