
Špargljeva pita s panceto, skuto in zelišči
Pita iz listnatega testa s kremasto osnovo in obiljem zelišč
Špargljeva pita s panceto, skuto in zelišči
Pita iz listnatega testa s kremasto osnovo in obiljem zelišč

Sestavine
- šop zelenih špargljev (500 g)
- 250 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 1 stepeno jajce
- 2 žlički oljčnega olja
- 100 g pancete
- 100 g pasirane skute
- 80 g maskarponeja
- lupina 1 limone
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- 1 žlica nasekljane mete
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol
- poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Okusite Provanso: recept za avtentično jed Bouillabaisse
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- šop zelenih špargljev (500 g)
- 250 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 1 stepeno jajce
- 2 žlički oljčnega olja
- 100 g pancete
- 100 g pasirane skute
- 80 g maskarponeja
- lupina 1 limone
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- 1 žlica nasekljane mete
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 ° C. Listnato testo razvaljamo na velikost približno 15 x 30 cm in debelino 2 do 3 mm. Robove odrežemo oziroma lepo zravnamo. Testeno ploščo preložimo na rahlo pomokan pekač. En centimeter od roba z nožem zarežemo vse naokrog, pri tem pa pazimo, da testa ne prerežemo do dna. Testo ob robu premažemo s stepenim jajcem, preostalo testo pa na gosto prebodemo z vilicami. Pekač postavimo v pečico in pečemo 15 minut.
Medtem panceto narežemo na koščke. V ponvici segrejemo malo olja in panceto hrustljavo spečemo. Skuto zmešamo z maskarponejem, naribano limonovo lupino, zelišči, polovico parmezana, soljo in precej popra. Špargljem odrežemo olesenele dele stebla.
Pekač vzamemo iz pečice, potlačimo sredino testa, če se je dvignilo, in ga obložimo s sirovo zmesjo. Posujemo s koščki pancete (olje prihranimo) in obložimo s šparglji. Zložimo jih tako, da so glavice špargljev izmenično na vsaki strani pite. Šparglje premažemo z oljem, na katerem smo prepražili panceto, in potresemo s preostalim parmezanom. Pito pečemo 20 minut in postrežemo toplo.