Vorano – presenečenje s škarjami ob Braslovškem jezeru
Obiskali smo picerijo Vorano, ki deluje na mestu nekdanje ribje restavracije ob Braslovškem jezeru.

Oni dan je zazvonil dežurni telefon sekcije Špizza in na zaslonu je pisalo Jernej Berlot. Jerry je legenda. Brez njega bi bil svet pice na naših tleh precej drugačen. Gotovo v zaostanku. Ko me pokliče on, moram biti pripravljen na dvoje. Ali je vzniknila kakšna nova, res odlična picerija, ali pa je kakšna od obstoječih bistveno izboljšala svoj repertoar. V obeh primerih ima prste vmes prav on. »Pridi z mano v Braslovče,« je povedal z njegovim tonom, rezerviranim za posebna presenečenja, »to moraš videti.«

Ustavili smo se ob Braslovškem jezeru, skritem naravnem biseru, kamor se hodijo sproščat domačini. Le nekaj kilometrov od avtocestnega izvoza Šentrupert na štajerski avtocesti. V idiličnem miru narave stoji lepo urejena, znotraj povsem prenovljena brunarica s prostrano teraso.
Ribe so zamenjali za pice
Na zunaj nič ne razkriva, a ko človek vstopi, je v hipu jasno, da gre za zelo resno, do potankosti urejeno postojanko, ki ponuja vrhunske pice, poleg njih pa še solate in sladice.

Ribji repertoar so umaknili in ponudili nekaj novega, svežega, nam je pojasnila gospa Ines takoj po tem, ko je sprejela klic in nekomu na drugi strani razložila, da rib in kalamarov ne strežejo več, in ga povabila na odlično pico. Mimogrede, tri pice med šestnajstimi so naravnane izrazito morsko oziroma ribje! A več o tem pozneje.

Seveda smo pobrskali po jedilnem listu, preskočili predjedi in solate ter izbrali tri pice. Najprej kraljico vseh pic, klasično margerito po 9,5 evra (na voljo imajo tri različice), ki smo si jo privoščili na takrat še lepo osončeni terasi – in bila je zares izjemna, krasno sočna, osvežilno okusna, dišeča, hrustljava in pravilno zapečena! Nič manj pravzaprav nismo pričakovali, glede na to, kdo nam je priporočil obisk … Zelo kmalu smo se zadovoljnih brbončic preselili v notranjost, saj se je razbesnelo neurje z neusmiljenim nalivom.

Tam smo pričakali še preostali dve, tokrat bolj luksuzno obloženi predstavnici: bresaolo in tartufato. Prva velja 13,80 evra in poleg izjemnega testa vsebuje pelate san marzano (z zaščitenim geografskim poreklom - D.O.P), baziliko, sir grana padano (D.O.P), neapeljsko mocarelo, ekstra deviško oljčno olje, sredozemski sir, bresaolo in črne oljke.
Prava mera
Precej obložena pica se je izkazala za izjemno kombinacijo okusov, hkrati pa smo si oddahnili, saj je bila kljub številnim sestavinam obložena z zvrhano mero občutka.

Druga izbira je bila še bolj drzna, pico z imenom tartufata smo izbrali zato, ker se z njo v marsikateri piceriji opečejo, saj z aromo tartufov povozijo vse preostalo. Ampak v Voranu se tega očitno zavedajo in kremo tartufov odmerijo s pravo natančnostjo, da le v pravšnji meri podpre preostale okuse. Tudi bogata, a premišljeno odmerjena kombinacija pelatov san marzano (D.O.P), bazilike, sira grana padano (D.O.P), neapeljske mocarele, ekstra deviškega oljčnega olja, kreme tartufov, pršuta san daniele (D.O.P) in za povrh še grana padana v lističih se je izkazala za odlično, pica pa kljub mnoštvu sestavin ni pretirano obložena.

Da ne bo nesporazuma: obe pici, tako bresaola kot tartufata, sta vsekakor med bolj nasitnimi, ampak nekako ravno prav, da bosta zadovoljili tudi navdušene jedce. Hkrati pa bosta navdušili izostrene brbončice kakšne zahtevne sladokuske. Podobno luksuzni sta še pica carpaccio z govejim karpačem (14,50) ter san danielle in burrata (15).

Pice v Voranu, ki si jih gostje za mizo lahko režejo s škarjami, sežejo od marinare za osem do tiste s filejem brancina za šestnajst evrov. Vmes so omenjene tri margerite, poleg klasične še tista z burrato in grana padanom ter različica, ki ji dodajo še češnjeve paradižnike in stracciatello za 11,70. Na voljo je sočna in okusna zelenjavna za 12 evrov, klasika z dimljenim kuhanim pršutom praga in svežimi šampinjoni velja deset centov manj.
Seveda ne gre mimo pice z letos nadvse modno hrustljavo slanino guanciale (na letošnjem svetovnem prvenstvu v Parmi je bil guanciale na vsaj petini vseh tekmovalnih pic). Na kmečki za 13,90 evra sta med drugim poleg kuhanega pršuta in slanine guanciale še kranjska klobasa in jajce, na pikantni za 13,40 pa nduja (D.O.P) in čilijev prah.

Vez z ribjo tradicijo
Omenili smo, da je picerija Vorano zrasla na mestu nekdanje ribje restavracije, zato nekaj besed posvetimo še morsko oziroma ribje naravnanim picam, ki so nekakšen most s tradicionalnimi okusi brunarice ob Braslovškem jezeru. Morska klasika (13,50) je poleg pelatov, mocarele, bazilike in oljčnega olja obložena s polovičkami dagenj, lignji, repi gamberov in slanimi inčuni. Pica losos in gamberi (16 evrov) premore poleg pelatov, mocarele, bazilike in oljčnega olja še kremo gamberov in cele gambere, dimljenega lososa, pesto genovese in tržaško omako. Branzino pa poleg klasične podlage krasijo filet brancina, sušeni paradižniki, sredozemski sir in rukola.

Ime Vorano je duhovita izpeljanka iz italijanske besede vorare, ki pomeni – lepše povedano – hitro in popolno zaužitje. In bo kar držalo. Vorano je sodoben lokal s picami najvišje kakovosti, ki nima konkurence vsaj do Celja na vzhodu in Vranskega na zahodu. Na severu pa celo do Slovenj Gradca. Škarje v jedilnem priboru so pri tem le duhovit, a uporaben bombonček. Ponudba je seveda delno prilagojena lokalnim okusom in željam, kar je glede na lokacijo več kot razumljivo. Prav zato lahko mirno zapišem, da zna zadovoljiti tako lokalne gurmane kot tudi najzahtevnejše poznavalce pice. Hura in le tako naprej!

Sponzorirano besedilo
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se