Kaj boste skuhali danes?
Čobanac
Čobanac je tradicionalen pastirski obed iz Slavonije
Čobanac
Čobanac je tradicionalen pastirski obed iz Slavonije
Sestavine
- 2,5 kg mešanega mesa (divjačina, mlada govedina, ovčetina, svinjina)
- 600 g rdeče čebule
- 15 g sladke mlete paprike
- 10 g ostre mlete paprike
- 20 g soli
- 100 g korenja
- 200 g svinjskih nogic (parkljev)
- 1 krompir, težak 100 g
- 100 g paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 dl vina
- 1 lovorov list
- mleti poper
- po želji tudi gorčica, česen in pekoči feferon
- 100 g moke
- 2 jajci
- sesekljan peteršilj in kisla smetana, ko postrežemo
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 2,5 kg mešanega mesa (divjačina, mlada govedina, ovčetina, svinjina)
- 600 g rdeče čebule
- 15 g sladke mlete paprike
- 10 g ostre mlete paprike
- 20 g soli
- 100 g korenja
- 200 g svinjskih nogic (parkljev)
- 1 krompir, težak 100 g
- 100 g paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 dl vina
- 1 lovorov list
- mleti poper
- po želji tudi gorčica, česen in pekoči feferon
- 100 g moke
- 2 jajci
- sesekljan peteršilj in kisla smetana, ko postrežemo
Postopek
Rdečo čebulo sesekljamo v mikserju, dodamo malo vode in jo dušimo (samo z vodo, brez maščobe). Že na začetku čebuli dodamo cel krompir in na manjše kose narezane svinjske nogice (krompir in nogice zgostijo jed). Po 20 minutah dušenja dodamo na kose narezano meso in vse začimbe (razen peteršilja) in še naprej dušimo. Ko je meso na pol kuhano, krompir stremo, da razpade, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo ter polovico vina. Zavremo in na nizkem ognju kuhamo do konca. Dodamo preostalo vino, pokusimo in po potrebi dodatno začinimo.
Iz moke in jajc naredimo cmočke in jih vkuhamo v čobanac. Lahko pa skuhamo trgance in jih postrežemo posebej. Pred postrežbo čobanac posujemo s sesekljanim peteršiljem in po želji dodamo kislo smetano. Čobanac mora biti srednje pekoč, če želimo bolj pekočega, dodamo pekoče feferone.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečena cvetača s paradižnikom (alla pizzaiola)
Kavni kolač z ganašem iz bele čokolade in kave
Kavni kolač, ki se druži z masleno kremo in prelivom iz bele čokolade s kavo, je ena boljših sladic za kavoljube.
Nadevana jajčka s pašteto iz piščančjih jeter
Pirhe, ki so po velikonočnem zajtrku ostali v košarici, lahko uporabite za ta fin prigrizek