Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako narezati čebulo


Vesna Prosenc
20. 8. 2024, 00.00
Posodobljeno
03. 04. 2025 · 11:24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Rezanje čebule se zdi preprosto opravilo. In takšno tudi je. A dobro je poznati nekaj osnovnih pravil, ki nam lahko delo olajšajo.

cebula.jpg

Za rezanje čebule je ključen oster nož, da bodo rezi čisti. Neoster nož čebulo stisne in poškoduje, ob tem pa spusti svoj sok, zaradi katerega nas med rezanjem pečejo oči. Za praženje mora biti čebula zmeraj narezana, ne zmiksana, ker sicer spusti sokove in se pri toplotni obdelavi kuha, namesto da bi se pražila.

Postopek: pravilno rezanje čebule

  • Čebulo olupimo in ji odrežemo del s koreninskimi laski. Vzdolžno z vlakni jo prerežemo na polovico.
rezanje-cebule-1-1-300x200.jpg
  • Ploski del položimo na desko in čebulo zarezujemo na tanke in enakomerne trakove, vendar pustimo, da se ob koreninskem delu držijo skupaj. Tako nam plasti ne lezejo narazen.
rezanje-cebule-2_318x220_acf_cropped-300x208.jpg
  • V čebulo zarežemo še nekaj prečnih rezov. Še vedno pazimo, da ne zarežemo povsem do koreninskega dela.
rezanje-cebule-3-300x200.jpg
  • Če smo uspešno izvedli dosedanje korake, bo zadnji preprost: nastale trakove navpično narežemo na drobne kocke.
rezanje-cebule-4_318x220_acf_cropped-300x208.jpg

 

Naši najljubši recepti s čebulo

  • Goveji golaž je odlična zamisel, če kuhamo za večjo družbo ali na zalogo (za več dni)

 

cloud-sun

Trenutno

5 °C

Delno oblačno

sobota, 12. 4

Delno oblačno

5 / 20 °C cloud-sun

nedelja, 13. 4

Oblačno

7 / 16 °C cloud

ponedeljek, 14. 4

Deževno

9 / 13 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.