Gorenjska mocarela, ki na pici z lahkoto zamenja italijansko
Ste vedeli, da na Gorenjskem nastaja vrhunska mocarela, ki se je ne branijo niti največji mojstri pice?

Nekateri ljubitelji pice in drugih italijanskih specialitet, picopeki, lastniki picerij in sladokusci že dobro vedo, kdo sta Eva in Matevž Jenko, ki na kmetiji v Retečah, blizu Škofje Loke, iz domačega mleka izdelujeta mocarelo, burato, maskarpone in druge prvovrstne mlečne delikatese.

Ste že pokusili njuno ročno izdelano domačo mocarelo, za katero sta prejela zlato priznanje Dobrote slovenskih kmetij in srebrno priznanje na sejmu Agra? Morda ste, pa tega niti ne veste. Z njo namreč ustvarjajo nekateri največji mojstri v picerijah na naših tleh, ob njih pa tudi najboljši slovenski kuharji.

Prav mocarela je poleg burate in drugih dobrot najbolj znan izdelek kmetije Pr' Matevž iz Reteč pri Škofji Loki. Eva in Matevž Jenko jo pridelujeta od leta 2019, ko sta se odločila dokazati, da je mogoče biti s predelavo domačega mleka izjemno inovativen.
Inovativen pristop
V hudi konkurenci domačih kmetij namreč nista želela ponujati enakih izdelkov kot večina. Poleg jogurtov in skute sta se zato odločila poskusiti z italijanskimi specialitetami.

Začelo se je leta 2011, ko je Matevžev oče zgradil nov hlev za prosto rejo goveda in hkrati povečal čredo. Takrat so se iz živinorejsko-poljedelske kmetije povsem preusmerili v najsodobnejšo pridelavo mleka. Ogromno truda so posvetili nabiranju znanja, kako izboljšati počutje krav in s tem dvigniti kakovost mleka. To jim je očitno zelo dobro uspelo, saj je njihova prvovrstna mocarela (enako velja za burato in druge izdelke) prepričala številne poznavalce in uporabnike tega čislanega mladega sira.

Eva in Matevž se nista zadovoljila s prodajo mleka, iz prvovrstne surovine sta želela ustvariti najboljšo možno dodano vrednost. Idejo sta našla med obiskom velike mlekarske kmetije v Luksemburgu, kjer pridelujejo vrhunsko mocarelo. Ta ju je tako navdušila, da sta takoj zavihala rokave in se lotila raziskovanja. Po številnih poskusih in nabiranju znanja je nastala uspešna zgodba z italijanskimi mlečnimi delikatesami.

Obnese se enako dobro kot najboljša italijanska
Zlasti za njuno mocarelo se odloča vse več najboljših slovenskih picerij. Simon Koštomaj, vodja priljubljene radovljiške picerije Baffi, nam je povedal, kako se pri njih v piceriji obnese domača mocarela s kmetije Pr' Matevž: »Čudovito! Se ne žge, ne spusti nič vode in se na pici lepo stali. Brez problema je nadomestila bufalo v naši piceriji.«

Eva in Matevž sta upravičeno ponosna na svoje izdelke, pa tudi na to, da ne ustvarjata obilnih količin odpadne embalaže. Že od začetka namreč svoje izdelke pakirata v povratne steklene kozarce, takšne za vlaganje. Prizadevata si namreč za čim bolj trajnostno proizvodnjo.

Vsebino omogoča kmetija Pr' Matevž
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se