Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Posledice koronakrize: če želite delati v gostinstvu, lahko izbirate delodajalca


Dženana Kmetec
30. 8. 2021, 21.58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Napovedi, da bo koronakriza spremenila razmerja in trende na trgu dela, so se uresničile. Dolgotrajnost ukrepov se zlasti pozna v gostinstvu, saj so mnogi, ki so delali v tej panogi, v času zaprtja poiskali druge službe. Nazaj v gostinstvo ne želijo. Zdaj delo natakarjev, kuharjev, dostavljavcev itn. marsikje povečini opravlja priložnostni kader, kar se pogosto kaže v padcu kakovosti storitev. Kako težko je najti dobrega delavca, kažejo izkušnje mnogih gostincev, ki že mesece objavljajo oglase s ponudbami za delo, pa primernega – izkušenega in prijaznega – kadra kar ni.

1630328426_cg_stanje_v_gostinstvu.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Številne ponudbe za delo v gostinstvu se to poletje vrstijo in ponavljajo, gostinci pa, kot da so v začaranem krogu. Medtem ko smo vajeni, da je bil predvsem za sezonsko delo zmeraj opazen velik porast povpraševanja po teh delavcih, je zdaj že konstanten problem najti kader v tej panogi. Koronakriza je spremenila marsikaj, to pritrjuje tudi Tomaž Žirovnik, direktor Zavoda za zaposlovanje območne službe Ptuj: »Seveda je koronakriza spremenila nekatera razmerja in trende na trgu dela. S trajanjem omejitvenih ukrepov pri poslovanju so nekatera podjetja iz dejavnosti, ki so bila v največji meri deležne omejitev, ali pa kar cele panoge močno prizadete. Vemo, kako je bilo na področju gostinstva, pa turizma, kulture, tudi prevoza oseb, še zlasti pa dejavnosti prireditev in srečanj (kongresne dejavnosti, simpoziji, množični dogodki …), saj praktično več mesecev niso mogli izvajati svoje dejavnosti. Seveda so PKP ukrepi blažili nastajajočo situacijo, pa vendarle ne v polni meri. Dejstvo je, da ni enako, ali posluješ in delaš, ali se nekako v prilagojenih načinih delovanja prilagajaš spreminjajoči se situaciji in uveljavljaš del razlile v izgubi prihodkov.«

Nekateri se ne bodo nikoli vrnili v gostinstvo

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.