V Metliki so pripravili tradicionalni festival portugalke




V Metliki že po tradiciji sredi oktobra pripravljajo festival mlade portugalke, katere posebnost je, da samo v nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino. Poznavalci pravijo, da je sveža, lahkotno pitna in sortno aromatična.
Vendar pa obiskovalci na dvorišču metliškega gradu niso pokušali le mlade portugalke, ampak tudi pečen kostanj. Na sejmu pred gradom je bila pestra ponudba tradicionalnih in sodobnih izdelkov, za otroke so pripravili ustvarjalno delavnico in jesensko plesno rajanje, za odrasle pa sta bili v konzumu na voljo delavnica peke belokranjske pogače ter kuharska delavnica priprave sladic iz lokalno pridelanih sestavin. V Belokranjskem muzeju pa je bilo mogoče prisluhniti predavanju o rokodelstvu. Obiskovalcem so ponudili tudi tradicionalne belokranjske jedi na sodoben način.
Pred gradom je slovensko vinsko kraljestvo po starih običajih potrgalo grozdje z modre kavčine, potomke 400-letne trte z mariborskega Lenta. Grozdje je z bosimi nogami pretlačila kraljica metliške črnine Jana Štajdohar, vinogradnik Martin Pečarič pa je moštu izmeril 72 Oekslovih stopinj sladkosti. Obiskovalci so med 11 ponudniki, ki so na grajskem dvorišču točili potrugalko, izbrali tistega, ki ima po njihovem okusu letos najboljši pridelek. To je Vinska klet Kmetijske zadruge Metlika.
Za zabavo so na festivalu poskrbeli pevka Simona Plut s svojo skupino in tamburaška pop skupina Vodomec.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se