© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Za dni, ko se mudi
Čas branja 1 min.

Sobotni recept: Juha iz sladkega krompirja s popečenimi česnovimi kruhki


dolenjski-list
Uredništvo revije Dober tek
27. 12. 2025, 12.30
Posodobljeno
14:20
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mesec december nas včasih že malo prehiteva, poln je tudi dobrot. Juha iz sladkega krompirja je idealna izbira za takrat, ko nam zmanjkuje časa.

Juha iz sladkega krompirja s popečenimi česnovimi kruhki
Arhiv revije Dober tek
Juha iz sladkega krompirja s popečenimi česnovimi kruhki

Sestavine

750 g olupljenega sladkega krompirja
1 čebula


2 žlici oljčnega olja
2 stroka česna
1 l zelenjavne jušne osnove
1 vejica rožmarina in še nekaj lističev, ko postrežemo (po želji)
poper

česnovi kruhki

sol
8 rezin kruha (npr. francoska štruca ali čabata)
1 žlica oljčnega olja
1 strok česna
1 vejica rožmarina

1
Olupljen sladki krompir narežemo na kocke, čebulo nasekljamo. V loncu segrejemo oljčno olje in na njem do mehkega prepražimo čebulo. Česen pretisnemo skozi stiskalnik, ga dodamo čebuli in pražimo še eno minuto. Primešamo sladki krompir, prelijemo z jušno osnovo in zavremo. Vejico rožmarina dodamo v juho. Temperaturo znižamo in kuhamo še 10 minut, da se krompir zmehča.

Preberite še



2
Medtem pripravimo česnove kruhke. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Rezine kruha položimo na papir za peko, jih premažemo z oljčnim oljem, posolimo in posujemo z lističi rožmarina. Pečemo jih 10 minut, da se zlato zapečejo. Strok česna prerežemo na pol in z njim natremo še tople kruhke.

3
Iz juhe odstranimo vejico rožmarina, nato juho grobo zmeljemo s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, dodamo malo vode. Po okusu jo solimo in popramo ter po želji posujemo z osmukanimi rožmarinovimi lističi. Postrežemo jo s česnovimi kruhki.

E-novice · Dolenjska

Svet24

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.