Sobotni recept: Juha iz sladkega krompirja s popečenimi česnovimi kruhki
Mesec december nas včasih že malo prehiteva, poln je tudi dobrot. Juha iz sladkega krompirja je idealna izbira za takrat, ko nam zmanjkuje časa.
Sestavine
750 g olupljenega sladkega krompirja
1 čebula
2 žlici oljčnega olja
2 stroka česna
1 l zelenjavne jušne osnove
1 vejica rožmarina in še nekaj lističev, ko postrežemo (po želji)
poper
česnovi kruhki
sol
8 rezin kruha (npr. francoska štruca ali čabata)
1 žlica oljčnega olja
1 strok česna
1 vejica rožmarina
1
Olupljen sladki krompir narežemo na kocke, čebulo nasekljamo. V loncu segrejemo oljčno olje in na njem do mehkega prepražimo čebulo. Česen pretisnemo skozi stiskalnik, ga dodamo čebuli in pražimo še eno minuto. Primešamo sladki krompir, prelijemo z jušno osnovo in zavremo. Vejico rožmarina dodamo v juho. Temperaturo znižamo in kuhamo še 10 minut, da se krompir zmehča.
2
Medtem pripravimo česnove kruhke. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Rezine kruha položimo na papir za peko, jih premažemo z oljčnim oljem, posolimo in posujemo z lističi rožmarina. Pečemo jih 10 minut, da se zlato zapečejo. Strok česna prerežemo na pol in z njim natremo še tople kruhke.
3
Iz juhe odstranimo vejico rožmarina, nato juho grobo zmeljemo s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, dodamo malo vode. Po okusu jo solimo in popramo ter po želji posujemo z osmukanimi rožmarinovimi lističi. Postrežemo jo s česnovimi kruhki.
E-novice · Dolenjska
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se