Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Recepti
Čas branja 5 min.

Skupaj z otroki pripravimo velikonočne sladice


Uredništvo
19. 4. 2025, 10.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Otroci imajo izredno radi pisano praznično vzdušje, vendar pogosto niso preveč navdušeni nad šunko in hrenom. Sladki priboljški pa so povsem druga zgodba.

Velikonočna jajčka.jpg
Profimedia
Velikonočna jajčka

Ustvarjanje v kuhinji je vedno doživetje, še posebej za najmlajše, skupna peka in priprava velikonočnih slaščic pa je odlična priložnost, da poskrbimo tako za zadovoljne brbončice kot tudi za lepe trenutke.

Velikonočna jajčka

Sestavine:

Za biskvit:

  • 250 g navadne moke
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 1 ščepec soli
  • ½ žličke sode bikarbone
  • 50 g kokosove moke
  • 150 g masla
  • 1 rumenjak

Za glazuro:

  • 1 beljak
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica kisa
  • različna barvila za živila

Priprava:

Moko, sladkor v prahu, sol, sodo in kokosovo moko zmešamo. Dodamo naribano maslo in rumenjak. Naredimo gladko testo, ga zavijemo v živilsko folijo in pustimo počivati v hladilniku približno 30 minut. Testo razvaljamo in izrežemo pisanice. Prestavimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko.

Pečemo jih približno 12 minut pri 170 stopinjah. Počakamo, da se piškoti ohladijo. Beljak zmešamo s sladkorjem v prahu. Dodamo kis in razdelimo v več skled. Vsak piškot pobarvamo z drugačno barvo in jih okrasimo. Za dve uri shranimo na hladnem, da se posušijo.

Količina: 20 jajčk

Čas priprave: 30 minut + hlajenje

Velikonočni medenjaki

Sestavine:

  • 200 g navadne pšenične moke
  • 150 g ržene moke
  • 1 žlička začimb za medenjake
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 10 g kakava
  • 30 g masla
  • 40 g medu
  • 2 jajci
  • maščoba za pekač
  • 1 jajce za mazanje
  • 1 beljak za lepljenje velikonočnih jajc

Za glazuro:

  • 1 jajčni beljak
  • približno 150 g sladkorja v prahu
  • 4 različne živilske barve
velikonočni medenjaki
Profimedia
Velikonočni medenjaki

Priprava:

V skledo presejemo obe vrsti moke, dodamo začimbe za medenjake, sodo bikarbono, sladkor v prahu in kakav. Vse premešamo, na sredini naredimo luknjo ter vanjo damo zmehčano maslo, med in stepeni jajci. Naredimo gladko testo, ki ga pustimo počivati na hladnem štiri ure. Testo razvaljamo na debelino približno štirih milimetrov in izrežemo obliko jajc.

Modelčke namažemo z maščobo, vanje damo testo in pritisnemo na vse stene modela. Razporedimo jih na pekač in osem minut pečemo v pečici, ogreti na 150 stopinj. Polovico jajc takoj namažemo s stepenim jajcem in pustimo, da se posušijo in ohladijo. Nato medenjake previdno odstranimo iz modelov. Če se jajčne polovice ne prilegajo natančno skupaj, robove poravnamo.

Pripravimo gosto glazuro. V skledi zmešamo beljak in sladkor v prahu. Razdelimo jo v pet vrečk, v štiri dodamo različne živilske barve in zmešamo. Izrežemo vogal, okrasimo polovice jajc, pustimo, da se posušijo, in nato dve polovici zlepimo z glazuro brez barve.

Količina: 8 medenjakov

Čas priprave: 50 minut + hlajenje

Sladka jajca na palici

Sestavine:

  • 100 g nesladkanega kondenziranega mleka
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 60 g masla
  • 50 g sojinega mleka
  • 100 g arašidovega masla
  • približno 50 g mletega biskvita
  • 250 g barvnega marcipana
jajčka na palčki
Profimedia
Sladka jajčka na palčki

Priprava:

V ponvi segrejemo kondenzirano mleko, zmešamo sladkor in maslo ter počasi kuhamo približno 10 minut. Odstavimo in zmes prestavimo v skledo. Primešamo sojino mleko in počakamo, da se ohladi. Nato dodamo arašidovo maslo in na koncu postopoma primešamo biskvit, da nastane trdnejša masa. Maso zavijemo v živilsko folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj 60 minut.

Nato iz mase izrežemo enako velike kose, ki jih oblikujemo v obliko manjših jajc. Damo jih v zamrzovalnik za približno 20 minut. Narežemo manjše koščke barvnega marcipana in jih razvaljamo v tanke kroge. Vanje zavijemo zamrznjena jajčka. Nato damo vsako jajce na palico. Okrasimo in postrežemo.

Količina: 20 jajc

Čas priprave: 30 minut + hlajenje

Piščančki brez glutena

Sestavine:

  • 100 g piškotov brez glutena
  • kalupi v obliki piščancev

Za maso:

  • 200 g orehov
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • 1 žlica ruma
  • Za nadev:
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 50 ml jajčnega likerja

Za glazuro:

  • 150 g bele čokolade
  • 20 g mlečne čokolade
  • rumena živilska barva
  • pisani sladkorni posip
Nepečeni piščanci brez glutena.jpg
Profimedia
Nepečeni piščanci brez glutena

Priprava:

Orehe drobno naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem v prahu, beljakom in rumom, da dobimo trdno maso. Maslo zmešamo s sladkorjem in likerjem. V kalup vtisnemo košček orehove mase in na sredini naredimo luknjo. Vanjo damo likerski nadev in ga zapremo z biskvitom. Nato odpremo kalup in odstranimo piščanca. Pustimo, da se kakšno uro suši pri sobni temperaturi.

Na vodni kopeli raztopimo belo glazuro. Polovico piščancev prelijemo z belo glazuro in okrasimo s pisanimi mrvicami, preostalo glazuro pobarvamo z rumeno živilsko barvo in vanjo namočimo preostale piščance. Okrasimo z mlečno čokolado in pustimo, da se strdi.

Količina: 20 piščančkov

Čas priprave: 45 minut + sušenje

Čokoladne skutne tortice

Sestavine:

  • 200 g keksov, oblitih s čokolado
  • 100 g stopljenega masla
  • 500 g albuminske skute (rikote)
  • 3 jajca
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 200 g temne čokolade (ali čokolade za kuhanje)
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 36 mini čokoladnih jajčk
Cokoladne-skutne-tortice-660x375.jpg
arhiv revije Dober tek
Čokoladne skutne tortice

Priprava:

Pečico segrejemo na 150 °C. V 12 vdolbin pekača za mafine položimo papirnate modelčke. Piškote zdrobimo v fine drobtine. Stresemo jih v skledo, zmešamo s stopljenim maslom in z žlico porazdelimo v modelčke. Drobtinasto maso pritisnemo ob dno, da nastane čvrsta podlaga.

Pripravimo nadev. Čokolado razlomimo na kose in jo stopimo nad paro. V večjo skledo damo albuminsko skuto, razžvrkljana jajca, vaniljo in stopljeno čokolado. Zraven presejemo sladkor v prahu. Vse skupaj stepemo z električnim mešalnikom ali leseno kuhalnico, da dobimo homogeno zmes.

Nadevamo jo v modelčke vse do vrha, nato pa s celim pekačem krepko potrkamo ob delovno površino, da se iz nadeva izvijejo zračni mehurčki. Pečemo 30 minut, vzamemo iz pečice in narahlo potisnemo v vrhnjo plast vsake tortice 3 čokoladna jajčka. Pustimo, da se pred serviranjem popolnoma ohladijo. Do tri dni jih lahko hranimo v hladilniku.

Količina: 12 kolačkov

Čas priprave 50 minut

Preberite tudi:

Bela čokoladna torta z jajčki

Sestavine:

  • 250 g masla in še malo za model
  • 150 g bele čokolade
  • 2,5 dl mleka
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 250 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • 300 g sladkorja
  • ščep soli
  • 2 veliki jajci
  • mini čokoladna velikonočna jajčka (ali 50 g sesekljanih lešnikov) za okras
  • 300 g kremnega sira
  • 85 g zmehčanega masla
  • 100 g sladkorja v prahu
bela torta z velikonočnimi jajčki
Profimedia
Bela torta z velikonočnimi jajčki

Priprava:

Pečico segrejemo na 160 °C. Globok model za torte premera 23 cm namažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Maslo, na koščke nalomljeno belo čokolado, mleko in vaniljevo aromo damo v majhno kozico in nežno segrevamo, da se vse stopi.

V veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sladkor in sol, nato vmešamo stopljeno mešanico in razžvrkljani jajci, da dobimo gladko testo. Nalijemo ga v model in pečemo 1 uro oziroma toliko časa, da se biskvit zlato obarva, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se ohladi v modlu. Ohlajeno torto lahko zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in zamrznemo za največ en mesec.

Za kremo skupaj gladko stepemo kremni sir, maslo in presejan sladkor v prahu. Z njo namažemo torto po vrhu in obodu, nato jo okrasimo še s sladkimi velikonočnimi jajčki (ali s sesekljanimi lešniki).

Količina: za 10 oseb

Čas priprave: 1 ura 10 minut


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.