© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Rozinova pletenica z mandlji

Rozinova pletenica z mandlji

Čas priprave 1 h 30 min + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 1 pletenica
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

testo

  • 500 g gladke pšenične bele moke in še malo za delovno površino
  • 50 g in 1 žlička sladkorja v prahu
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 dl mleka in še malo po potrebi
  • 150 g masla
  • 4 jajca
  • lupinica 1 bio limone
  • ščepec soli
  • žlička olja za skledo

nadev

  • 300 g rozin
  • 1 dl ruma
  • lupinica 1 bio pomaranče
  • jajce za premaz

preliv in posip

  • sladkor v prahu
  • sok 1 limone
  • mandljevi lističi

Sestavine

testo

  • 500 g gladke pšenične bele moke in še malo za delovno površino
  • 50 g in 1 žlička sladkorja v prahu
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 dl mleka in še malo po potrebi
  • 150 g masla
  • 4 jajca
  • lupinica 1 bio limone
  • ščepec soli
  • žlička olja za skledo

nadev

  • 300 g rozin
  • 1 dl ruma
  • lupinica 1 bio pomaranče
  • jajce za premaz

preliv in posip

  • sladkor v prahu
  • sok 1 limone
  • mandljevi lističi

Postopek

1

Rozine za nadev namočimo v rum in prilijemo toliko vode, da so povsem prekrite. Pomaranči naribamo lupinico.

2

Pripravimo testo. Moko in 50 g sladkorja v prahu presejemo v veliko skledo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku in mu dodamo žličko sladkorja. Pustimo ga, da vzhaja. Medtem stopimo maslo in ga damo na stran, da se ohladi.

3

Mešanici moke in sladkorja prilijemo mleko s kvasom in mlačno maslo. Dodamo jajca , sol in naribano limonovo lupinico ter zgnetemo. Dodamo še toliko mleka, kot je potrebno, da dobimo mehko in voljno testo.

4

Na pomokani delovni površini ga s prsti raztegnemo v krog in nanj razporedimo odcejene rozine ter pomarančno lupinico. Testo prepognemo čez nadev, ga še malo pregnetemo, da se rozine in pomarančna lupinica enakomerno porazdelijo, ter oblikujemo v kepo. Damo jo v naoljeno skledo in pokrijemo s krpo. Vzhaja kakšno uro ali toliko časa, da podvoji prostornino.

5

Testo potlačimo s pestjo, da iztisnemo zrak. Razdelimo ga na 3 dele in oblikujemo dolge svaljke. Na pekaču iz njih naredimo pletenico, jo pokrijemo s krpo in pustimo, da še pol ure vzhaja. Medtem pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).

6

Pletenico premažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v pečico. Pečemo jo približno 1 uro. Če začenja v pečici prehitro temneti, jo pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko je pečena, jo prestavimo na kuhinjsko rešetko in pustimo, da se popolnoma ohladi.

7

Za preliv zmešamo sok 1 limone s toliko sladkorja v prahu, da nastane tekoča pasta. Pokapamo jo po pletenici in posujemo z nežno popraženimi mandljevimi lističi.

Nasvet

Oblikujemo lahko tudi dve manjši pletenici. Čas peke bo tako krajši – pečeni bosta že po približno 40 minutah.

Priljubljeni recepti

Fermentirani kečap

Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.

5 min
Enostavno

Sardele v oljčnem olju

Dalmatinski recept none Zrinjke

35 min
Enostavno

Kunec v limonovi marinadi

Ideja za malo drugačno nedeljsko kosilo.

Srednje zahtevno

Zeleni gaspačo z burrato in pršutom

Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.