Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 500 g gladke pšenične bele moke in še malo za delovno površino
- 50 g in 1 žlička sladkorja v prahu
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 dl mleka in še malo po potrebi
- 150 g masla
- 4 jajca
- lupinica 1 bio limone
- ščepec soli
- žlička olja za skledo
nadev
- 300 g rozin
- 1 dl ruma
- lupinica 1 bio pomaranče
- jajce za premaz
preliv in posip
- sladkor v prahu
- sok 1 limone
- mandljevi lističi
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
testo
- 500 g gladke pšenične bele moke in še malo za delovno površino
- 50 g in 1 žlička sladkorja v prahu
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 dl mleka in še malo po potrebi
- 150 g masla
- 4 jajca
- lupinica 1 bio limone
- ščepec soli
- žlička olja za skledo
nadev
- 300 g rozin
- 1 dl ruma
- lupinica 1 bio pomaranče
- jajce za premaz
preliv in posip
- sladkor v prahu
- sok 1 limone
- mandljevi lističi
Postopek
Rozine za nadev namočimo v rum in prilijemo toliko vode, da so povsem prekrite. Pomaranči naribamo lupinico.
Pripravimo testo. Moko in 50 g sladkorja v prahu presejemo v veliko skledo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku in mu dodamo žličko sladkorja. Pustimo ga, da vzhaja. Medtem stopimo maslo in ga damo na stran, da se ohladi.
Mešanici moke in sladkorja prilijemo mleko s kvasom in mlačno maslo. Dodamo jajca , sol in naribano limonovo lupinico ter zgnetemo. Dodamo še toliko mleka, kot je potrebno, da dobimo mehko in voljno testo.
Na pomokani delovni površini ga s prsti raztegnemo v krog in nanj razporedimo odcejene rozine ter pomarančno lupinico. Testo prepognemo čez nadev, ga še malo pregnetemo, da se rozine in pomarančna lupinica enakomerno porazdelijo, ter oblikujemo v kepo. Damo jo v naoljeno skledo in pokrijemo s krpo. Vzhaja kakšno uro ali toliko časa, da podvoji prostornino.
Testo potlačimo s pestjo, da iztisnemo zrak. Razdelimo ga na 3 dele in oblikujemo dolge svaljke. Na pekaču iz njih naredimo pletenico, jo pokrijemo s krpo in pustimo, da še pol ure vzhaja. Medtem pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).
Pletenico premažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v pečico. Pečemo jo približno 1 uro. Če začenja v pečici prehitro temneti, jo pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko je pečena, jo prestavimo na kuhinjsko rešetko in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Za preliv zmešamo sok 1 limone s toliko sladkorja v prahu, da nastane tekoča pasta. Pokapamo jo po pletenici in posujemo z nežno popraženimi mandljevimi lističi.
Nasvet
Oblikujemo lahko tudi dve manjši pletenici. Čas peke bo tako krajši – pečeni bosta že po približno 40 minutah.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.
Zeleni gaspačo z burrato in pršutom
Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo