Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdravo in okusno
Čas branja 2 min.

Recepti za lahke jedi, ki vas bodo nasitile


Tina Lucu/Revija Liza Maja
8. 3. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Med pustom in veliko nočjo naj si bi človek malo spočil telo. Ne bomo vas silili k postu, lahko pa si pripravite kakšen bolj lahek obrok z bogatim okusom.

Profimedia
Spomladanski zavitki s kozicami

Še ne veste, kaj bi pripravili za hitro kosilo ali večerjo? Za vas imamo nekaj idej za lahke in zdrave obroke, ki vas bodo nasitili in hkrati poskrbeli, da boste zaužili pravo mero vitaminov in mineralov. 

Spomladanski zavitki s kozicami

Sestavine za 4 zavitke:

  • 50 g suhih riževih rezancev
  • 130 g kumar
  • 130 g bele redkvice
  • 130 g rdeče paprike
  • 130 g korenja
  • sol po okusu
  • 5 vejic koriandra
  • 12 kosov riževega papirja
  • 200 g kuhanih kozic
  • 2 vejici drobnjaka

Za omako:

  • 1 čili
  • 8 žlic riževega kisa
  • sol po okusu
  • sladkor v prahu po okusu

Priprava:

Riževe rezance prelijte s 300 ml vrele vode in pustite, da nabreknejo. Zelenjavo operite, korenje na kratko skuhajte v vreli osoljeni vodi in ga ohladite v hladni vodi. 

Zelenjavo narežite na rezance, koriander pa sesekljajte. Rižev papir za kratek čas namočite v mlačno vodo in ga razporedite na krožnik.

Na papir razporedite zelenjavo in riževe rezance ter dodajte kozice. Robove s strani prepognite v sredino, nato jih zvijete in obložite z drobnjakom.

Čili narežite na kolobarje, ga prelijte z riževim kisom, dodajte ščepec soli in posladkajte. Pripravljene zvitke postrezite z omako.

Preberite tudi:

Losos s sezamom in rezanci soba

Sestavine za 4 porcije:

  • 600 g lososovega fileta
  • semena črnega in svetlega seznama
  • sol
  • olivno olje

Za rezance soba:

  • sol
  • 360 g rezancev soba
  • 1 čili
  • 2 spomladanski čebuli
  • sezamovo olje
  • vodna kreša

Priprava:

Lososa razrežite na 4 kose in jih povaljajte v sezamovih semenih. Pekač obložite s peko papirjem in nanj položite kose lososa.

Ribo potresite s soljo in olivnim oljem ter približno 10 minut pecite na 180 °C.

Medtem v loncu s slano vodo skuhajte rezance v skladu z navodili na embalaži. Čili in spomladansko čebulo narežite na rezine. Dajte v ponev, dodajte sezamovo olje in segrejte.

Čez nekaj časa dodajte odcejene rezance, premešajte in po potrebi posolite. Pripravljenega lososa postrezite z rezanci. Posujte z vodno krešo.

Profimedia
Losos s sezamom in soba rezanci

Zelenjavni sendvič

Sestavine za 4 sendviče:

  • 4 štručke
  • 200 g svežega kremnega sira
  • približno dve peščici lečnih kalčkov
  • sol
  • mleti črni poper
  • 4 paradižniki
  • 1 solatna kumara
  • 1 spomladanska čebula

Priprava:

V skledi zmešajte kremni sir in del lečnih kalčkov, začinite s soljo in poprom po okusu. Paradižnik in kumare narežite na rezine, spomladansko čebulo drobno sesekljajte. Štručko vodoravno narežite na pol.

Na dno pripravljenih hlebčkov razporedite sirovo zmes, položite rezine paradižnika, rezine kumare, dodajte preostale lečne kalčke in sesekljano spomladansko čebulo. Pokrijte in takoj postrezite.

Profimedia
Zelenjavni sendvič


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.