Recept

S tem dodatkom bo priljubljena sladica navdušila

Lara Jelen/Revija Jana
26. 2. 2025, 17.00
Deli članek:

Buhtlje imamo tako radi, da smo jih vzeli kar za svoje, čeprav v resnici izvirajo iz Češke. Če jim dodamo čokolado, pa ljubitelje sladkega še bolj navdušijo.

Profimedia
Puhasti buhteljni, sladko pecivo iz kvašenega testa, so idealen posladek na hladen zimski dan.

Sladko pecivo iz kvašenega testa običajno polnimo z marmelado, tokrat pa lahko svoje pokuševalce presenetimo s čokolado, ki se bo skrivala v sredici puhaste poslastice iz pirine moke.

Čas priprave: 50 minut

Količina: 28 buhtljev

Zahtevnost: srednje zahtevno

Sestavine:

Za testo:

  • 500 g gladke pirine moke
  • 40 g kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 250 ml mleka
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1 jajce + 1 rumenjak
  • ščepec soli
  • 60 g masla + 50 g masla za oljenje pekača in mazanje buhtljev
gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Za čokoladni nadev:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlici masla

Preberite več:

Priprava:

Moko vsipamo v skledo, na sredini naredimo luknjo, vanjo zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, prilijemo polovico mlačnega mleka, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Nato dodamo mleko, jajca, rumenjak, sladkor, sol in premešamo. Dodamo ohlajeno stopljeno maslo in pustimo vzhajati vsaj eno uro.

Čokolado in maslo raztopimo in pustimo, da se ohladi. Testo razvaljamo in razrežemo na kvadrate.

Na kvadrate damo čokolado in oblikujemo buhtlje. Položimo jih v pekač, namazan z maslom. Tudi buhtlje premažemo z maslom in pečemo približno pol ure pri 180 °C. Posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.