
Nadevani mavrahi v smetanovi omaki
Nadevani mavrahi v smetanovi omaki

Sestavine
- 6 velikih mavrahov
- 2 žlici oljčnega olja
nadev
- 80 g kuhanega krompirja
- 40 g sira edamca
- 60 g šunke
- 2 rumenjaka
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- mleti poper
omaka
- sol
- 80 g masla
- 40 g moke
- 2 dl mleka
- muškatni orešek
- 2 dl sladke smetane

Murkov zos in druge (pretežno štajerske) dobrote s kumarami
Vsi, ki so odraščali vzhodno od Trojan, gotovo vedo, da poletje ne mine brez murkovega zosa. Vsi ostali se verjetno sprašujejo, kaj so murke.

Kombuča: recepti, triki in razlogi, zakaj je tako priljubljena
Kombuča je fermentiran napitek iz čaja z blagodejnimi učinki. Odkrijte, kako jo pripraviti doma in popestriti z okusi za edinstveno aromo.

Kaj pripraviti iz velike bučke? Dve ideji, ki vas bosta navdušili
Ko se po vrnitvi z dopusta odpravimo na vrt in se v kuhinjo vrnemo s polnim naročjem bučk, v mislih preštevamo vse recepte z bučkami, ki jih poznamo – žar, solata, rižota, ratatuj … in nadevane bučke.
Sestavine
- 6 velikih mavrahov
- 2 žlici oljčnega olja
nadev
- 80 g kuhanega krompirja
- 40 g sira edamca
- 60 g šunke
- 2 rumenjaka
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- mleti poper
omaka
- sol
- 80 g masla
- 40 g moke
- 2 dl mleka
- muškatni orešek
- 2 dl sladke smetane
Postopek
Najprej pripravimo smetanovo omako. Na maslu svetlo prepražimo moko, zalijemo jo z vrelim mlekom, začinimo s ščepcem muškatnega oreščka in soljo in kuhljamo pol ure. Nato dolijemo sladko smetano, prevremo in po želji še malo začinimo s soljo.
Medtem nadevamo mavrahe. Kuhanemu pretlačenemu krompirju primešamo nariban sir, na kocke narezano šunko in rumenjaka. Solimo, popramo in dodamo narezan drobnjak. Nadev mora biti bolj tekoč. Mavrahe operemo in nadevamo.
V kozici segrejemo oljčno olje in mavrahe opečemo z vseh strani. Zalijemo jih z malo vode in pokrite počasi dušimo 20 minut. Med dušenjem jih večkrat obrnemo in zalijemo. Ko vsa tekočina izhlapi, dolijemo smetanovo omako, prevremo in serviramo s poljubno prilogo.