Kaj boste skuhali danes?
Velikonočna terina iz krače s pistacijami
Velikonočna terina iz krače s pistacijami
Sestavine
- 2 prekajeni krači (skupaj 3 kg)
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 1 zeleni del pora (po želji)
- 2 stebli zelene
- 2 lovorova lista
- 1 vejica timijana
- 2 nageljnovi žbici
- 1 pimentova jagoda
- 1 žlica jabolčnega kisa
- majhen šopek peteršilja
- 80 g oluščenih in suho popraženih pistacij
- brizg jabolčnega kisa
ko postrežemo
- 2 kiselkasti jabolki (npr. granny smith)
- 1 šalotka
- hrustljavo pečena svinjska koža ali ocvirki (po želji)
- 85 g vodne kreše
preliv
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 2 žlici gorčice
- 4 žlice ekstra deviškega repičnega olja
- olje za mazanje (po želji)
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 2 prekajeni krači (skupaj 3 kg)
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 1 zeleni del pora (po želji)
- 2 stebli zelene
- 2 lovorova lista
- 1 vejica timijana
- 2 nageljnovi žbici
- 1 pimentova jagoda
- 1 žlica jabolčnega kisa
- majhen šopek peteršilja
- 80 g oluščenih in suho popraženih pistacij
- brizg jabolčnega kisa
ko postrežemo
- 2 kiselkasti jabolki (npr. granny smith)
- 1 šalotka
- hrustljavo pečena svinjska koža ali ocvirki (po želji)
- 85 g vodne kreše
preliv
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 2 žlici gorčice
- 4 žlice ekstra deviškega repičnega olja
- olje za mazanje (po želji)
Postopek
Korenje, čebulo, zeleno in por narežemo na kose. Krači položimo v veliko kozico in dodamo vse sestavine razen pistacij, tudi stebla peteršilja (liste bomo uporabili kasneje). Prilijemo toliko mrzle vode, da vse prekrije, zavremo in 3 do 4 ure narahlo vremo, dokler se meso povsem ne zmehča.
Krači vzamemo iz tekočine, ki je 1 dl prihranimo (preostalo pa porabimo za kakšno juho ali mineštro). Počakamo, da se toliko ohladita, da ju lahko prijemamo; bolj vroča ko je krača, laže jo bomo natrgali na koščke. Laže bomo tudi delali s čistimi gumijastimi rokavicami. Meso ločimo od kosti in ga naceframo v drugo skledo; vso kožo, velike kose maščobe in hrustanec zavržemo. Mesu dodamo pistacije, sesekljan peteršilj in 1 dl prihranjene tekočine od kuhanja krač ter pokapamo z malce kisa. Vse skupaj dobro pregnetemo z rokami, da nastane precej homogena mešanica.
Na čisto delovno površino razgrnemo v velikosti A3 nekaj prekrivajočih se kosov prozorne kuhinjske folije. Mešanico naložimo na del, ki nam je bližji, na vsaki strani pustimo približno 10 cm praznega roba. Tesno jo zavijemo v folijo v obliki klobase; tu in tam folijo prebodemo in iztisnemo zrak. Terino čez noč položimo v hladilnik. Lahko jo pripravimo do štiri dni vnaprej.
Zmešamo preliv. Gorčico damo v skledico in postopoma vmešamo vanjo kis in nato olje, da se vse sestavine povežejo. Če imamo pri roki plastenko, ki jo lahko stiskamo (npr. od kečapa), nalijemo preliv vanjo. Šalotko narežemo na tanke kolobarčke. Z majhnim izrezovalnikom iz jabolk izrežemo kroglice. Kolobarčke in kroglice damo v skledo, narahlo premešamo s prelivom in pustimo nekaj minut, da se namakajo v njem.
Ko želimo postreči, diagonalno narežemo zvitek – še vedno ovit v folijo – na kose, debele 2 cm. Odstranimo jim folijo, jih naložimo na krožnike in premažemo z malce olja, če želimo, da se svetijo. Na drugo polovico krožnika v tanki črti potresemo krešo, ob njej položimo po tri jabolčne kroglice ter nekaj obročkov šalotke. Po želji potresemo z zapečeno svinjsko kožo ali ocvirki. Krožnik okrasimo s kapljami preliva, preostalega pa postrežemo v posodici.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Morski list s kaprno pasto
Nežna riba z drzno oblogo – čudovita kombinacija, ki dokazuje, da se nasprotja zares privlačijo.
Pesna juha s semeni črne kumine
Hitro pripravljena juha iz rdeče pese bo v naš vsakdan vnesla izrazite barve in okuse