© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Velikonočna terina iz krače s pistacijami

Velikonočna terina iz krače s pistacijami

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8–10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Posnetek zaslona 2023-04-29 113936

Sestavine

  • 2 prekajeni krači (skupaj 3 kg)
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 1 zeleni del pora (po želji)
  • 2 stebli zelene
  • 2 lovorova lista
  • 1 vejica timijana
  • 2 nageljnovi žbici
  • 1 pimentova jagoda
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • majhen šopek peteršilja
  • 80 g oluščenih in suho popraženih pistacij
  • brizg jabolčnega kisa

ko postrežemo

  • 2 kiselkasti jabolki (npr. granny smith)
  • 1 šalotka
  • hrustljavo pečena svinjska koža ali ocvirki (po želji)
  • 85 g vodne kreše

preliv

  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 2 žlici gorčice
  • 4 žlice ekstra deviškega repičnega olja
  • olje za mazanje (po želji)

Sestavine

  • 2 prekajeni krači (skupaj 3 kg)
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 1 zeleni del pora (po želji)
  • 2 stebli zelene
  • 2 lovorova lista
  • 1 vejica timijana
  • 2 nageljnovi žbici
  • 1 pimentova jagoda
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • majhen šopek peteršilja
  • 80 g oluščenih in suho popraženih pistacij
  • brizg jabolčnega kisa

ko postrežemo

  • 2 kiselkasti jabolki (npr. granny smith)
  • 1 šalotka
  • hrustljavo pečena svinjska koža ali ocvirki (po želji)
  • 85 g vodne kreše

preliv

  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 2 žlici gorčice
  • 4 žlice ekstra deviškega repičnega olja
  • olje za mazanje (po želji)

Postopek

1

Korenje, čebulo, zeleno in por narežemo na kose. Krači položimo v veliko kozico in dodamo vse sestavine razen pistacij, tudi stebla peteršilja (liste bomo uporabili kasneje). Prilijemo toliko mrzle vode, da vse prekrije, zavremo in 3 do 4 ure narahlo vremo, dokler se meso povsem ne zmehča.

2

Krači vzamemo iz tekočine, ki je 1 dl prihranimo (preostalo pa porabimo za kakšno juho ali mineštro). Počakamo, da se toliko ohladita, da ju lahko prijemamo; bolj vroča ko je krača, laže jo bomo natrgali na koščke. Laže bomo tudi delali s čistimi gumijastimi rokavicami. Meso ločimo od kosti in ga naceframo v drugo skledo; vso kožo, velike kose maščobe in hrustanec zavržemo. Mesu dodamo pistacije, sesekljan peteršilj in 1 dl prihranjene tekočine od kuhanja krač ter pokapamo z malce kisa. Vse skupaj dobro pregnetemo z rokami, da nastane precej homogena mešanica.

3

Na čisto delovno površino razgrnemo v velikosti A3 nekaj prekrivajočih se kosov prozorne kuhinjske folije. Mešanico naložimo na del, ki nam je bližji, na vsaki strani pustimo približno 10 cm praznega roba. Tesno jo zavijemo v folijo v obliki klobase; tu in tam folijo prebodemo in iztisnemo zrak. Terino čez noč položimo v hladilnik. Lahko jo pripravimo do štiri dni vnaprej.

4

Zmešamo preliv. Gorčico damo v skledico in postopoma vmešamo vanjo kis in nato olje, da se vse sestavine povežejo. Če imamo pri roki plastenko, ki jo lahko stiskamo (npr. od kečapa), nalijemo preliv vanjo. Šalotko narežemo na tanke kolobarčke. Z majhnim izrezovalnikom iz jabolk izrežemo kroglice. Kolobarčke in kroglice damo v skledo, narahlo premešamo s prelivom in pustimo nekaj minut, da se namakajo v njem.

5

Ko želimo postreči, diagonalno narežemo zvitek – še vedno ovit v folijo – na kose, debele 2 cm. Odstranimo jim folijo, jih naložimo na krožnike in premažemo z malce olja, če želimo, da se svetijo. Na drugo polovico krožnika v tanki črti potresemo krešo, ob njej položimo po tri jabolčne kroglice ter nekaj obročkov šalotke. Po želji potresemo z zapečeno svinjsko kožo ali ocvirki. Krožnik okrasimo s kapljami preliva, preostalega pa postrežemo v posodici.

Priljubljeni recepti

Stegno divjega prašiča s kroketi iz topinamburja

Da bo vaš jedilnik, bolj pester pripravite stegno divjega prašiča

2 h
Srednje zahtevno

Vaniljev crème brûlée

Crème brûlée à la vanille – klasična francoska sladica

50 min
Enostavno

Štruca s šparglji, olivami in posušenimi paradižniki

V štruci, ki jo lahko odnesete tudi na piknik, boste začutili pomlad v vsakem grižljaju!

1 h 5 min
Enostavno

Slastni pustni krofi

Brez njih ni pusta hrusta!

1 h
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.