
Kaj boste skuhali danes?
Tortice s klementinami in brusnicami
Sladko lepljivi, sadni, malce pijani in vsekakor slastni kolački
Tortice s klementinami in brusnicami
Sladko lepljivi, sadni, malce pijani in vsekakor slastni kolački

Sestavine
- 2–3 klementine
- lupina 4 klementin ali 1 velike pomaranče
- 175 g zmehčanega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 140 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 dl polnomastnega mleka
- 100 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- ingverjeva smetana, ko postrežemo (glej nasvet)
- sladkor za posip
- maslo za modelčke
sirup
- sok 4 klementin ali 1 velike pomaranče (približno 1,5 dl)
- 1,5 dl pomarančnega likerja (npr. cointreauja)
- 85 g rjavega sladkorja

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 2–3 klementine
- lupina 4 klementin ali 1 velike pomaranče
- 175 g zmehčanega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 140 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 dl polnomastnega mleka
- 100 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- ingverjeva smetana, ko postrežemo (glej nasvet)
- sladkor za posip
- maslo za modelčke
sirup
- sok 4 klementin ali 1 velike pomaranče (približno 1,5 dl)
- 1,5 dl pomarančnega likerja (npr. cointreauja)
- 85 g rjavega sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Osem manjših okroglih modelčkov namažemo z maslom in dno obložimo s krogi papirja za peko. Klementine zelo na tanko narežemo (potrebujemo 8 rezin). Vsako rezino posipamo z malo sladkorja in jo položimo na dno modelčka. Modelčke zložimo na nizek pekač in damo na stran.
Zmehčano maslo in sladkor damo v večjo skledo. Z električnim mešalnikom stepemo, da dobimo gladko in rahlo maso. Drugo za drugim postopoma dodajamo jajca in stepamo, da se vse dobro premeša. Dodamo moko, mandlje in pecilni prašek ter stepamo, da dobimo gladko maso. Dodamo lupinico, mleko in brusnice. Z lopatico vse še enkrat dobro premešamo, nato pa zmes razdelimo po modelčkih. Pečemo 30 minut, da tortice narastejo in se zlato obarvajo. Naredimo preizkus z zobotrebcem: zapičimo ga v testo, in ko ga izvlečemo, mora biti čist. Tortice pustimo, da se 10 do 15 minut ohlajajo v modelčkih, medtem pripravimo sirup.
Sok klementin, pomarančni liker in sladkor segrejemo v majhni kozici in mešamo, da se sladkor raztopi. Povečamo temperaturo in kuhamo nekaj minut, da polovica tekočine izpari. Sirup prelijemo v nizko posodo in pustimo, da se 5 minut ohlaja.
Ko so tortice dovolj hladne, jih vzamemo iz modelčkov in jim odstranimo papir. Postavimo jih v posodo s sirupom in sirup z žlico polivamo po njih, da se popolnoma vpije vanje. Tortice postavimo na pladenj, obložen s papirjem za peko, da se popolnoma ohladijo. Postrežemo jih z ingverjevo smetano.
Ingverjeva smetana
2 dl sladke smetane v večji skledi stepemo z 2 žlicama sladkorja v prahu, 2 nasekljanima kroglicama ingverja, vloženega v sirupu, in 2 žlicama ingverjevega sirupa iz kozarca (namesto vloženega ingverja lahko vzamemo tudi sesekljan kandiran ingver, sirup pa nadomestimo z medom). Postavimo v hladilnik, da se shladi, preden postrežemo s torticami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pistacijeva krema
V zadnjem času se zdi, da so sladice s pistacijami povsod okrog nas. Osnova zanje je odlična pistacijeva krema.