Kaj boste skuhali danes?
Tortice s klementinami in brusnicami
Sladko lepljivi, sadni, malce pijani in vsekakor slastni kolački
Tortice s klementinami in brusnicami
Sladko lepljivi, sadni, malce pijani in vsekakor slastni kolački
Sestavine
- 2–3 klementine
- lupina 4 klementin ali 1 velike pomaranče
- 175 g zmehčanega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 140 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 dl polnomastnega mleka
- 100 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- ingverjeva smetana, ko postrežemo (glej nasvet)
- sladkor za posip
- maslo za modelčke
sirup
- sok 4 klementin ali 1 velike pomaranče (približno 1,5 dl)
- 1,5 dl pomarančnega likerja (npr. cointreauja)
- 85 g rjavega sladkorja
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 2–3 klementine
- lupina 4 klementin ali 1 velike pomaranče
- 175 g zmehčanega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 140 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 dl polnomastnega mleka
- 100 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- ingverjeva smetana, ko postrežemo (glej nasvet)
- sladkor za posip
- maslo za modelčke
sirup
- sok 4 klementin ali 1 velike pomaranče (približno 1,5 dl)
- 1,5 dl pomarančnega likerja (npr. cointreauja)
- 85 g rjavega sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Osem manjših okroglih modelčkov namažemo z maslom in dno obložimo s krogi papirja za peko. Klementine zelo na tanko narežemo (potrebujemo 8 rezin). Vsako rezino posipamo z malo sladkorja in jo položimo na dno modelčka. Modelčke zložimo na nizek pekač in damo na stran.
Zmehčano maslo in sladkor damo v večjo skledo. Z električnim mešalnikom stepemo, da dobimo gladko in rahlo maso. Drugo za drugim postopoma dodajamo jajca in stepamo, da se vse dobro premeša. Dodamo moko, mandlje in pecilni prašek ter stepamo, da dobimo gladko maso. Dodamo lupinico, mleko in brusnice. Z lopatico vse še enkrat dobro premešamo, nato pa zmes razdelimo po modelčkih. Pečemo 30 minut, da tortice narastejo in se zlato obarvajo. Naredimo preizkus z zobotrebcem: zapičimo ga v testo, in ko ga izvlečemo, mora biti čist. Tortice pustimo, da se 10 do 15 minut ohlajajo v modelčkih, medtem pripravimo sirup.
Sok klementin, pomarančni liker in sladkor segrejemo v majhni kozici in mešamo, da se sladkor raztopi. Povečamo temperaturo in kuhamo nekaj minut, da polovica tekočine izpari. Sirup prelijemo v nizko posodo in pustimo, da se 5 minut ohlaja.
Ko so tortice dovolj hladne, jih vzamemo iz modelčkov in jim odstranimo papir. Postavimo jih v posodo s sirupom in sirup z žlico polivamo po njih, da se popolnoma vpije vanje. Tortice postavimo na pladenj, obložen s papirjem za peko, da se popolnoma ohladijo. Postrežemo jih z ingverjevo smetano.
Ingverjeva smetana
2 dl sladke smetane v večji skledi stepemo z 2 žlicama sladkorja v prahu, 2 nasekljanima kroglicama ingverja, vloženega v sirupu, in 2 žlicama ingverjevega sirupa iz kozarca (namesto vloženega ingverja lahko vzamemo tudi sesekljan kandiran ingver, sirup pa nadomestimo z medom). Postavimo v hladilnik, da se shladi, preden postrežemo s torticami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Marmelada iz rabarbare in jagod
Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.
Bučni kolački z rozinami
Slastni kolački, za katere vam ne bodo verjeli, da se notri skriva buča!
Piščančja tagina z limonami, olivami in granatnim jabolkom
Tagina (tudi tažin ali tadžin) je maroška lončena posoda s stožčastim pokrovom. Če posode nimamo, uporabimo litoželezno kozico s pokrovko.