Kaj boste skuhali danes?
Angleški božični kolač
Christmas pudding
Angleški božični kolač
Christmas pudding
Sestavine
- 175 g svetlih rozin (sultanin)
- 175 g temnih rozin (korint)
- 140 g kandiranih češenj
- 50 g mešanih kandiranih lupin pomaranče in limone
- 50 g celih blanširanih mandljev
- naribana lupina 1 pomaranče
- naribana lupina 1 limone
- 1 srednje velik korenček
- 1,5 dl brandyja
- 0,5 dl pomarančnega likerja (npr. grand marnier)
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 175 g svežih belih krušnih drobtin
- 125 g moke
- 1 žlička mešanice začimb za kolače*
- ¼ žličke naribanega muškatnega oreška
- 175 g zamrznjenega masla
- 2 jajci
- maslo za kupolast model
- listi božjega drevca (bodike) za okras
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 175 g svetlih rozin (sultanin)
- 175 g temnih rozin (korint)
- 140 g kandiranih češenj
- 50 g mešanih kandiranih lupin pomaranče in limone
- 50 g celih blanširanih mandljev
- naribana lupina 1 pomaranče
- naribana lupina 1 limone
- 1 srednje velik korenček
- 1,5 dl brandyja
- 0,5 dl pomarančnega likerja (npr. grand marnier)
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 175 g svežih belih krušnih drobtin
- 125 g moke
- 1 žlička mešanice začimb za kolače*
- ¼ žličke naribanega muškatnega oreška
- 175 g zamrznjenega masla
- 2 jajci
- maslo za kupolast model
- listi božjega drevca (bodike) za okras
Postopek
Kandirane in naribane lupine limone in pomaranče, mandlje ter olupljen in nariban korenček v veliki skledi zmešamo z vinjakom in pomarančnim likerjem. Mešanico pokrijemo in pustimo, da se sestavine čez noč namakajo.
Vse suhe sestavine zmešamo in dodamo namočeno mešanico. Maslo naribamo in ga skupaj s stepenima jajcema dodamo sestavinam ter vse dobro premešamo.
Kupolast model s prostornino 1,5 litra namastimo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Model nadevamo s pripravljeno zmesjo, po njej malo pritisnemo in s hrbtno stranjo žlice naredimo jamico na sredini. Večji kos aluminijaste folije prekrijemo s papirjem za peko in na sredini naredimo gubo, ki bo omogočila povečanje prostora v modlu.
Model pokrijemo s papirjem za peko in folijo tako, da je folija zgoraj, in s folijo tesno obložimo stene modla. Model malo pod vrhom ovijemo z močno vrvico in jo tesno zavežemo. Odvečno folijo in papir za peko odrežemo. Iz vrvice naredimo tudi roč za dvig modla iz vode.
V lonec postavimo narobe obrnjeno majhno kozico in nanjo model s sladico. V lonec vlijemo toliko vrele vode, da je model do polovice v vodi. Lonec pokrijemo in parimo 6 ur, občasno preverimo, če je treba dodati še kaj vode.
Kolač ohladimo in ga shranimo v hladnem, suhem prostoru. Kolač lahko hranimo 4 do 6 mesecev. Ko ga želimo postreči, ga parimo še eno uro, nato ga zvrnemo na postrežni pladenj in okrasimo z listi božjega drevca.
Nasvet
Kolač lahko na pari pripravimo tudi v pečici. Položimo ga v globok pekač, napolnjen z vodo, pokrijemo ga s folijo in parimo 6 ur na 160 °C. Občasno preverimo, ali je v pekaču še dovolj vode.