
Kaj boste skuhali danes?
Angleški božični kolač
Christmas pudding
Angleški božični kolač
Christmas pudding

Sestavine
- 175 g svetlih rozin (sultanin)
- 175 g temnih rozin (korint)
- 140 g kandiranih češenj
- 50 g mešanih kandiranih lupin pomaranče in limone
- 50 g celih blanširanih mandljev
- naribana lupina 1 pomaranče
- naribana lupina 1 limone
- 1 srednje velik korenček
- 1,5 dl brandyja
- 0,5 dl pomarančnega likerja (npr. grand marnier)
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 175 g svežih belih krušnih drobtin
- 125 g moke
- 1 žlička mešanice začimb za kolače*
- ¼ žličke naribanega muškatnega oreška
- 175 g zamrznjenega masla
- 2 jajci
- maslo za kupolast model
- listi božjega drevca (bodike) za okras

Božanski knedl kolač, ki ga pripravite hitreje kot klasične cmoke
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.

To je najboljša domača nutela in 5 receptov z lešniki
Tole je naša najboljša domača nutela - boljša od originala! Lešniki pa niso samo za sladice. Odkrijte okusne recepte z lešniki!
Sestavine
- 175 g svetlih rozin (sultanin)
- 175 g temnih rozin (korint)
- 140 g kandiranih češenj
- 50 g mešanih kandiranih lupin pomaranče in limone
- 50 g celih blanširanih mandljev
- naribana lupina 1 pomaranče
- naribana lupina 1 limone
- 1 srednje velik korenček
- 1,5 dl brandyja
- 0,5 dl pomarančnega likerja (npr. grand marnier)
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 175 g svežih belih krušnih drobtin
- 125 g moke
- 1 žlička mešanice začimb za kolače*
- ¼ žličke naribanega muškatnega oreška
- 175 g zamrznjenega masla
- 2 jajci
- maslo za kupolast model
- listi božjega drevca (bodike) za okras
Postopek
Kandirane in naribane lupine limone in pomaranče, mandlje ter olupljen in nariban korenček v veliki skledi zmešamo z vinjakom in pomarančnim likerjem. Mešanico pokrijemo in pustimo, da se sestavine čez noč namakajo.
Vse suhe sestavine zmešamo in dodamo namočeno mešanico. Maslo naribamo in ga skupaj s stepenima jajcema dodamo sestavinam ter vse dobro premešamo.
Kupolast model s prostornino 1,5 litra namastimo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Model nadevamo s pripravljeno zmesjo, po njej malo pritisnemo in s hrbtno stranjo žlice naredimo jamico na sredini. Večji kos aluminijaste folije prekrijemo s papirjem za peko in na sredini naredimo gubo, ki bo omogočila povečanje prostora v modlu.

Model pokrijemo s papirjem za peko in folijo tako, da je folija zgoraj, in s folijo tesno obložimo stene modla. Model malo pod vrhom ovijemo z močno vrvico in jo tesno zavežemo. Odvečno folijo in papir za peko odrežemo. Iz vrvice naredimo tudi roč za dvig modla iz vode.

V lonec postavimo narobe obrnjeno majhno kozico in nanjo model s sladico. V lonec vlijemo toliko vrele vode, da je model do polovice v vodi. Lonec pokrijemo in parimo 6 ur, občasno preverimo, če je treba dodati še kaj vode.

Kolač ohladimo in ga shranimo v hladnem, suhem prostoru. Kolač lahko hranimo 4 do 6 mesecev. Ko ga želimo postreči, ga parimo še eno uro, nato ga zvrnemo na postrežni pladenj in okrasimo z listi božjega drevca.
Nasvet
Kolač lahko na pari pripravimo tudi v pečici. Položimo ga v globok pekač, napolnjen z vodo, pokrijemo ga s folijo in parimo 6 ur na 160 °C. Občasno preverimo, ali je v pekaču še dovolj vode.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Miške z rozinami
Piščanec po lovsko s testeninskim rižkom
Piščanec se rad druži s testeninami in paradižnikom, v harmoniji pa je tudi z rdečim vinom in oljkami.
Skutni sladoled s popraženimi pinjolami
Metin sladoled s koščki čokolade
Z dvojnim učinkom hlajenja: ker je pač sladoled in ker je v njem meta, najbolj osvežilno izmed vseh zelišč.