© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Angleški božični kolač

Christmas pudding

Angleški božični kolač

Christmas pudding

Čas priprave 6 h 30 min + namakanje čez noč
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
GFO_1108_CNM 3.tif

Sestavine

  • 175 g svetlih rozin (sultanin)
  • 175 g temnih rozin (korint)
  • 140 g kandiranih češenj
  • 50 g mešanih kandiranih lupin pomaranče in limone
  • 50 g celih blanširanih mandljev
  • naribana lupina 1 pomaranče
  • naribana lupina 1 limone
  • 1 srednje velik korenček
  • 1,5 dl brandyja
  • 0,5 dl pomarančnega likerja (npr. grand marnier)
  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 175 g svežih belih krušnih drobtin
  • 125 g moke
  • 1 žlička mešanice začimb za kolače*
  • ¼ žličke naribanega muškatnega oreška
  • 175 g zamrznjenega masla
  • 2 jajci
  • maslo za kupolast model
  • listi božjega drevca (bodike) za okras
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 175 g svetlih rozin (sultanin)
  • 175 g temnih rozin (korint)
  • 140 g kandiranih češenj
  • 50 g mešanih kandiranih lupin pomaranče in limone
  • 50 g celih blanširanih mandljev
  • naribana lupina 1 pomaranče
  • naribana lupina 1 limone
  • 1 srednje velik korenček
  • 1,5 dl brandyja
  • 0,5 dl pomarančnega likerja (npr. grand marnier)
  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 175 g svežih belih krušnih drobtin
  • 125 g moke
  • 1 žlička mešanice začimb za kolače*
  • ¼ žličke naribanega muškatnega oreška
  • 175 g zamrznjenega masla
  • 2 jajci
  • maslo za kupolast model
  • listi božjega drevca (bodike) za okras

Postopek

1

Kandirane in naribane lupine limone in pomaranče, mandlje ter olupljen in nariban korenček v veliki skledi zmešamo z vinjakom in pomarančnim likerjem. Mešanico pokrijemo in pustimo, da se sestavine čez noč namakajo.

2

Vse suhe sestavine zmešamo in dodamo namočeno mešanico. Maslo naribamo in ga skupaj s stepenima jajcema dodamo sestavinam ter vse dobro premešamo.

3

Kupolast model s prostornino 1,5 litra namastimo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Model nadevamo s pripravljeno zmesjo, po njej malo pritisnemo in s hrbtno stranjo žlice naredimo jamico na sredini. Večji kos aluminijaste folije prekrijemo s papirjem za peko in na sredini naredimo gubo, ki bo omogočila povečanje prostora v modlu.

angleski bozicni kolac-christmas pudding_1
4

Model pokrijemo s papirjem za peko in folijo tako, da je folija zgoraj, in s folijo tesno obložimo stene modla. Model malo pod vrhom ovijemo z močno vrvico in jo tesno zavežemo. Odvečno folijo in papir za peko odrežemo. Iz vrvice naredimo tudi roč za dvig modla iz vode.

angleski-bozicni-kolac-christmas-pudding_2_318x220_acf_cropped-1
5

V lonec postavimo narobe obrnjeno majhno kozico in nanjo model s sladico. V lonec vlijemo toliko vrele vode, da je model do polovice v vodi. Lonec pokrijemo in parimo 6 ur, občasno preverimo, če je treba dodati še kaj vode.

angleski bozicni kolac-christmas pudding_3
6

Kolač ohladimo in ga shranimo v hladnem, suhem prostoru. Kolač lahko hranimo 4 do 6 mesecev. Ko ga želimo postreči, ga parimo še eno uro, nato ga zvrnemo na postrežni pladenj in okrasimo z listi božjega drevca.

Nasvet

Kolač lahko na pari pripravimo tudi v pečici. Položimo ga v globok pekač, napolnjen z vodo, pokrijemo ga s folijo in parimo 6 ur na 160 °C. Občasno preverimo, ali je v pekaču še dovolj vode.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.