
Kaj boste skuhali danes?
Angleški božični kolač
Christmas pudding
Angleški božični kolač
Christmas pudding

Sestavine
- 175 g svetlih rozin (sultanin)
- 175 g temnih rozin (korint)
- 140 g kandiranih češenj
- 50 g mešanih kandiranih lupin pomaranče in limone
- 50 g celih blanširanih mandljev
- naribana lupina 1 pomaranče
- naribana lupina 1 limone
- 1 srednje velik korenček
- 1,5 dl brandyja
- 0,5 dl pomarančnega likerja (npr. grand marnier)
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 175 g svežih belih krušnih drobtin
- 125 g moke
- 1 žlička mešanice začimb za kolače*
- ¼ žličke naribanega muškatnega oreška
- 175 g zamrznjenega masla
- 2 jajci
- maslo za kupolast model
- listi božjega drevca (bodike) za okras

Tako preproste, da so gotove v 30 minutah, a okus vas bo osvojil
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Porabite fige in kruh s tem božanskim narastkom
Z drevesa ste pobrali zadnje fige, v kuhinji pa imate višek kruha, s katerim ne veste kaj storiti. Odlično! Imamo recept za vas, ki bo posrkbel, da ničesar ne zavržete.

Pečena paprika: trik, kako ohraniti njen okus tudi po sezoni
Okus po pečeni papriki je ultimativni poletni okus. Ko poletje mine, je ta aroma tista, ki jo najbolj pogrešamo. S tem receptom si lahko ta priljubljeni okus shranite.
Sestavine
- 175 g svetlih rozin (sultanin)
- 175 g temnih rozin (korint)
- 140 g kandiranih češenj
- 50 g mešanih kandiranih lupin pomaranče in limone
- 50 g celih blanširanih mandljev
- naribana lupina 1 pomaranče
- naribana lupina 1 limone
- 1 srednje velik korenček
- 1,5 dl brandyja
- 0,5 dl pomarančnega likerja (npr. grand marnier)
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- 175 g svežih belih krušnih drobtin
- 125 g moke
- 1 žlička mešanice začimb za kolače*
- ¼ žličke naribanega muškatnega oreška
- 175 g zamrznjenega masla
- 2 jajci
- maslo za kupolast model
- listi božjega drevca (bodike) za okras
Postopek
Kandirane in naribane lupine limone in pomaranče, mandlje ter olupljen in nariban korenček v veliki skledi zmešamo z vinjakom in pomarančnim likerjem. Mešanico pokrijemo in pustimo, da se sestavine čez noč namakajo.
Vse suhe sestavine zmešamo in dodamo namočeno mešanico. Maslo naribamo in ga skupaj s stepenima jajcema dodamo sestavinam ter vse dobro premešamo.
Kupolast model s prostornino 1,5 litra namastimo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Model nadevamo s pripravljeno zmesjo, po njej malo pritisnemo in s hrbtno stranjo žlice naredimo jamico na sredini. Večji kos aluminijaste folije prekrijemo s papirjem za peko in na sredini naredimo gubo, ki bo omogočila povečanje prostora v modlu.

Model pokrijemo s papirjem za peko in folijo tako, da je folija zgoraj, in s folijo tesno obložimo stene modla. Model malo pod vrhom ovijemo z močno vrvico in jo tesno zavežemo. Odvečno folijo in papir za peko odrežemo. Iz vrvice naredimo tudi roč za dvig modla iz vode.

V lonec postavimo narobe obrnjeno majhno kozico in nanjo model s sladico. V lonec vlijemo toliko vrele vode, da je model do polovice v vodi. Lonec pokrijemo in parimo 6 ur, občasno preverimo, če je treba dodati še kaj vode.

Kolač ohladimo in ga shranimo v hladnem, suhem prostoru. Kolač lahko hranimo 4 do 6 mesecev. Ko ga želimo postreči, ga parimo še eno uro, nato ga zvrnemo na postrežni pladenj in okrasimo z listi božjega drevca.
Nasvet
Kolač lahko na pari pripravimo tudi v pečici. Položimo ga v globok pekač, napolnjen z vodo, pokrijemo ga s folijo in parimo 6 ur na 160 °C. Občasno preverimo, ali je v pekaču še dovolj vode.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Mehka temna čokoladna torta
Limonovo-pomarančna pita
Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami
Počasi dušeno svinjsko pleče z jabolčnikom in pastinakom
Svinjsko pleče, ki se bo počasi kuhljalo v loncu, se bo kar samo stopilo v ustih.