
Zimski polžki
Sladki polžki s suhim sadjem, pistacijami in marcipanom
Zimski polžki
Sladki polžki s suhim sadjem, pistacijami in marcipanom

Sestavine
- lupina 1 pomaranče
- sok ½ pomaranče
- 4 žlice pomarančnega likerja (npr. cointreau)
- 85 g suhih brusnic
- 85 g mešanega suhega sadja
- 550 g moke
- 2 zavitka suhega kvasa
- 85 g rjavega sladkorja
- ščep muškatnega oreška
- ½ žličke soli
- 85 g masla
- 1 veliko jajce
- 2,5 dl mlačnega mleka
- sončnično olje
- 25 g nepraženih pistacij
- 300 g marcipana
- moka za delovno površino
- maščoba za pekač
- stopljeno maslo za premaz
- sladkor v prahu in sesekljane pistacije za posip

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.

Še en okusen način, da porabite bučke z vrta
Če se vam je na vrtu nabralo preveč bučk – predvsem tistih, ki so vam med dopustom ušle izpod nadzora – jih lahko uporabite nekoliko drugače kot običajno.
Sestavine
- lupina 1 pomaranče
- sok ½ pomaranče
- 4 žlice pomarančnega likerja (npr. cointreau)
- 85 g suhih brusnic
- 85 g mešanega suhega sadja
- 550 g moke
- 2 zavitka suhega kvasa
- 85 g rjavega sladkorja
- ščep muškatnega oreška
- ½ žličke soli
- 85 g masla
- 1 veliko jajce
- 2,5 dl mlačnega mleka
- sončnično olje
- 25 g nepraženih pistacij
- 300 g marcipana
- moka za delovno površino
- maščoba za pekač
- stopljeno maslo za premaz
- sladkor v prahu in sesekljane pistacije za posip
Postopek
V manjši skodelici zmešamo pomarančno lupino in sok, liker, brusnice in mešano sadje ter pustimo, da se sadje prepoji z likerjem.
Medtem v večji skledi zmešamo moko, kvas, sladkor in muškatni orešek. Dodamo ½ žličke soli in z rokami vmešamo maslo, narezano na kocke. Jajce stepemo z mlekom in vlijemo v mešanico z moko. Na hitro zmešamo, nato pa z rokami zamesimo mehko testo.
Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in ga še nekaj minut gnetemo. Če se testo prijema rok, dodamo še malo moke. Skledo naoljimo, vanjo vrnemo testo in pokrijemo s kuhinjsko folijo. Pustimo, da testo na toplem vzhaja 45 minut do ene ure, da se njegova količina podvoji.
Večji pekač namastimo in obložimo s papirjem za peko. Delovno površino pomokamo in testo razvaljamo v pravokotnik, velik 70 x 18 cm. V skodelico s sadjem vmešamo sesekljane pistacije in nadev razporedimo po razvaljanem testu. Marcipan razvaljamo v tanko klobaso, ki naj bo tako dolga, kot je večja stranica testa. Položimo ga na sredino testa, nato pa vse skupaj zvijemo v zavitek. Konce zavitka odrežemo, zavitek pa narežemo na 11 ali 12 enako velikih kosov. Drugega poleg drugega položimo v pekač, pokrijemo s kuhinjsko folijo in pustimo počivati 45 minut do ene ure, da testo še malo vzhaja.
Pečico segrejemo na 190 ° C in polžke 15 do 20 minut pečemo, da se zlato rjavo obarvajo. Ko so pečeni, jih ohladimo, nato pa premažemo s stopljenim maslom in posujemo s sladkorjem v prahu. Polžke lahko prelijemo tudi s sladkornim prelivom, ki ga naredimo tako, da sladkor v prahu zmešamo z malo vode. Posujemo jih še s sesekljanimi pistacijami.