
Topinamburjeva juha s tartufovim oljem
Topinamburjeva juha s tartufovim oljem

Sestavine
- 50 g masla
- 2 čebuli
- 1 kg topinamburja
- 1 l piščančje jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- nekaj kapelj tartufovega olja
- 1 žlica oljčnega olja
- 80 g ostankov pečene goske, purana ali piščanca (po želji)
- sol
- tartufovo olje za pokapanje, ko postrežemo

Preprosto, zdravo in hitro pripravljeno morsko kosilo
Če bi bili vsi recepti tako preprosti in okusni, kot je naša vahnja s špinačo in sirom, bi ribe brez težav na naše jedilnike uvrstili vsak dan.

Avokado lahko zamrznete - preverite kako
Če ga boste pravilno shranili, si lahko že danes zagotovite svojo osebno »zeleno rezervo« za vse tiste trenutke, ko v trgovini spet ne bo zrelega avokada.

Božanski kolač s pistacijo, belo čokolado in malinami
Tiktoku in Instagramu okusnih receptov, ki jih lahko pripravimo sami doma povsem zlahka, preprosto nikoli ne zmanjka. Ta teden smo zasledili ta sočen kolač, ki nas je očaral.
Sestavine
- 50 g masla
- 2 čebuli
- 1 kg topinamburja
- 1 l piščančje jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- nekaj kapelj tartufovega olja
- 1 žlica oljčnega olja
- 80 g ostankov pečene goske, purana ali piščanca (po želji)
- sol
- tartufovo olje za pokapanje, ko postrežemo
Postopek
Čebuli narežemo na rezine, topinambur olupimo in narežemo na koščke. V veliki kozici stopimo maslo. Na njem pražimo čebulo in topinambur kakih 10 minut oziroma dokler se ne zmehčata. Prilijemo jušno osnovo in zavremo, nato znižamo temperaturo. Juha naj narahlo vre 15 do 20 minut, da se topinambur popolnoma zmehča.
Vsebino kozice prelijemo v multipraktik, dodamo smetano in zmeljemo v kremno juho. Po okusu ji dodamo nekaj kapelj tartufovega olja in solimo. Prelijemo jo nazaj v kozico, da bo ostala topla (ali da jo bomo lahko pogreli pozneje).
V teflonski ponvi na srednji temperaturi segrejemo olje. Nanj stresemo na koščke natrgano meso in ga počasi pražimo, da postane hrustljavo in zlato rumeno.
Juho nalijemo v skodele in jo po želji pokapamo z dodatnim tartufovim oljem ter potresemo z zapečenim mesom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Štruca s šparglji, olivami in posušenimi paradižniki
V štruci, ki jo lahko odnesete tudi na piknik, boste začutili pomlad v vsakem grižljaju!
Krofi z drožmi
Recept je prirejen iz knjige Nataše Đurić, Kruh z drožmi.