Kaj boste skuhali danes?
Juha iz pečenega topinamburja, kostanja in timijana
Juha iz pečenega topinamburja, kostanja in timijana
Sestavine
- 400 g topinamburja
- 2 žlici oljčnega olja in še malo
- sol in poper
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- nekaj vejic timijana
- 50 g kuhanega kostanja
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 4 dl sladke smetane
Vsak dan medenjak: nova družinska adventna tradicija
Medenjaki so imenitni tudi za okraševanje in obdarovanje. Okrasimo drevesce ali pa izdelajmo adventni koledar, s katerim bo vsak dan poln prazničnega pričakovanja.
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Sestavine
- 400 g topinamburja
- 2 žlici oljčnega olja in še malo
- sol in poper
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- nekaj vejic timijana
- 50 g kuhanega kostanja
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 4 dl sladke smetane
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Topinambur tanko olupimo ali pa samo skrtačimo pod tekočo vodo. Narežemo ga na kose, razprostremo po pekaču, pokapamo z malo oljčnega olja ter solimo in popramo. Pečemo ga 15 do 18 minut, da se zlato rjavo obarva in zmehča.
Medtem v kozico kanemo 2 žlici oljčnega olja in ga pristavimo na srednjo temperaturo. Dodamo nasekljano čebulo, kmalu za tem pa še na rezinice narezan česen in lističe timijana, ki smo jih osmukali z vejic (par vejic z lističi in ščep lističev prihranimo za okras). Solimo in popramo ter pražimo 10 minut, da se čebula zmehča, a se ne obarva.
V kozico s čebulo dodamo pečen topinambur in polovico kostanja. Dobro premešamo, nato dodamo piščančjo jušno osnovo in nežno kuhamo 10 minut. Dodamo smetano in zavremo. Juho gladko zmeljemo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom in jo precedimo skozi fi no sito.
Preostali kostanj zdrobimo na manjše koščke in jih popražimo v suhi ponvi, da malo zahrustajo, nato jih pustimo, da se nekoliko ohladijo.
Preden postrežemo, juho spet pogrejemo, jo nalijemo v skledice in posujemo s praženim kostanjem. Za konec jo pokapamo z malo oljčnega olja in okrasimo s prihranjenim timijanom.
Kostanj
je še ena od zelo uporabnih in lahko dostopnih jesenskih dobrot. Le v gozd se je treba zapoditi ob pravem času. Poglejte tudi recept za polnjene ohrovtove liste z rižem in kostanjem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Brodet iz plemenitih rib
Pečena piščančja bedra s krompirjem in tartufi
Klasična bedra in krompir bomo popestrili z dodatkom tartufov