Kaj boste skuhali danes?
Juha iz pečenega topinamburja, kostanja in timijana
Juha iz pečenega topinamburja, kostanja in timijana
Sestavine
- 400 g topinamburja
- 2 žlici oljčnega olja in še malo
- sol in poper
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- nekaj vejic timijana
- 50 g kuhanega kostanja
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 4 dl sladke smetane
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 400 g topinamburja
- 2 žlici oljčnega olja in še malo
- sol in poper
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- nekaj vejic timijana
- 50 g kuhanega kostanja
- 6 dl piščančje jušne osnove
- 4 dl sladke smetane
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Topinambur tanko olupimo ali pa samo skrtačimo pod tekočo vodo. Narežemo ga na kose, razprostremo po pekaču, pokapamo z malo oljčnega olja ter solimo in popramo. Pečemo ga 15 do 18 minut, da se zlato rjavo obarva in zmehča.
Medtem v kozico kanemo 2 žlici oljčnega olja in ga pristavimo na srednjo temperaturo. Dodamo nasekljano čebulo, kmalu za tem pa še na rezinice narezan česen in lističe timijana, ki smo jih osmukali z vejic (par vejic z lističi in ščep lističev prihranimo za okras). Solimo in popramo ter pražimo 10 minut, da se čebula zmehča, a se ne obarva.
V kozico s čebulo dodamo pečen topinambur in polovico kostanja. Dobro premešamo, nato dodamo piščančjo jušno osnovo in nežno kuhamo 10 minut. Dodamo smetano in zavremo. Juho gladko zmeljemo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom in jo precedimo skozi fi no sito.
Preostali kostanj zdrobimo na manjše koščke in jih popražimo v suhi ponvi, da malo zahrustajo, nato jih pustimo, da se nekoliko ohladijo.
Preden postrežemo, juho spet pogrejemo, jo nalijemo v skledice in posujemo s praženim kostanjem. Za konec jo pokapamo z malo oljčnega olja in okrasimo s prihranjenim timijanom.
Kostanj
je še ena od zelo uporabnih in lahko dostopnih jesenskih dobrot. Le v gozd se je treba zapoditi ob pravem času. Poglejte tudi recept za polnjene ohrovtove liste z rižem in kostanjem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Cheesecake tortice s pinjencem in medeno pečenim sadjem
Pisane tortice za poletni piknik
Zelena omaka z jogurtom
Čas je za preizkušanje in pokušanje, kako neverjetno in učinkovito lahko z zelišči nadgradimo preproste sestavine in jedi!