© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Juha iz pečenega topinamburja, kostanja in timijana

Juha iz pečenega topinamburja, kostanja in timijana

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 400 g topinamburja
  • 2 žlici oljčnega olja in še malo
  • sol in poper
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • nekaj vejic timijana
  • 50 g kuhanega kostanja
  • 6 dl piščančje jušne osnove
  • 4 dl sladke smetane

Sestavine

  • 400 g topinamburja
  • 2 žlici oljčnega olja in še malo
  • sol in poper
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • nekaj vejic timijana
  • 50 g kuhanega kostanja
  • 6 dl piščančje jušne osnove
  • 4 dl sladke smetane

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Topinambur tanko olupimo ali pa samo skrtačimo pod tekočo vodo. Narežemo ga na kose, razprostremo po pekaču, pokapamo z malo oljčnega olja ter solimo in popramo. Pečemo ga 15 do 18 minut, da se zlato rjavo obarva in zmehča.

2

Medtem v kozico kanemo 2 žlici oljčnega olja in ga pristavimo na srednjo temperaturo. Dodamo nasekljano čebulo, kmalu za tem pa še na rezinice narezan česen in lističe timijana, ki smo jih osmukali z vejic (par vejic z lističi in ščep lističev prihranimo za okras). Solimo in popramo ter pražimo 10 minut, da se čebula zmehča, a se ne obarva.

3

V kozico s čebulo dodamo pečen topinambur in polovico kostanja. Dobro premešamo, nato dodamo piščančjo jušno osnovo in nežno kuhamo 10 minut. Dodamo smetano in zavremo. Juho gladko zmeljemo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom in jo precedimo skozi fi no sito.

4

Preostali kostanj zdrobimo na manjše koščke in jih popražimo v suhi ponvi, da malo zahrustajo, nato jih pustimo, da se nekoliko ohladijo.

5

Preden postrežemo, juho spet pogrejemo, jo nalijemo v skledice in posujemo s praženim kostanjem. Za konec jo pokapamo z malo oljčnega olja in okrasimo s prihranjenim timijanom.

Kostanj

je še ena od zelo uporabnih in lahko dostopnih jesenskih dobrot. Le v gozd se je treba zapoditi ob pravem času. Poglejte tudi recept za polnjene ohrovtove liste z rižem in kostanjem.

Priljubljeni recepti

Brodet iz plemenitih rib

1 h 30 min
Srednje zahtevno

Pečena piščančja bedra s krompirjem in tartufi

Klasična bedra in krompir bomo popestrili z dodatkom tartufov

1 h 25 min
Enostavno

Testenine s smetanovim zeliščnim pestom

Presežke pesta lahko zamrznemo.

15 min
Enostavno

Kremna lečna juha s špinačo in slanino

Slanino se da dodati tudi juham.

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.